Šta srpski psiholozi misle, u kakvom je stanju nacija?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta srpski psiholozi misle, u kakvom je stanju nacija?

  Društvo psihologa Srbija oglasilo se saopštenjem u kojem su izneli stručno mišljenje o celokupnoj situaciji u kojoj je naše društvo danas.

  Psiholozi poručuju da imaju posebnu odgovornost i obavezu da deluju u skladu javnim interesom, kao i na negativne društvene pojave koje ugrožavaju interese i prava građana Srbije. Dodaju da je ta odgovornost još veća u kriznim vremenima.

  “Psiholozi javno izražavaju svoju duboku zabrinutost povodom kontinuirane društvene krize, koja osim političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških, zdravstvenih i drugih posledica, značajno narušava i mentalno zdravlje građana, o čemu svedoče i brojna psihološka istraživanja sprovedena u poslednje vreme. Društveni kontekst u kome živimo već dugo vremena je opterećen brojnim problemima”, navodi Društvo psihologa Srbije.

  Različite informacije o epidemiji osnažile uticaj antivaksera

  Ovi stručnjaci ističu da se građani već dugo suočavaju sa egzistencijalnom nesigurnošću i neizvesnošću usled pandemije, “a u kontekstu brojnih društvenih podela, devalvacije moralnih i kulturnih vrednosti, urušavanja kvaliteta obrazovanja, i drugih negativnih pojava”.

  Ističu i problem obaveštavanja građana o pandemiji i njenim posledicama, gde primećuju brojne probleme – građani su toliko zbunjeni različitim informacijama i to je, između ostalog, pogodovalo osnaživanju uticaja antivaksera.

  “Nepreduzimanje dovoljno efikasnih preventivnih mera dovelo je do porasta sindroma sagorevanja među zdravstvenim radnicima, koji su ulagali ogroman napor u borbi sa pandemijom. Istraživanje koje je sprovedeno među zdravstvenim radnicima pokazalo je da je 46,8 odsto učesnika imalo povišen nivo depresivnih tegoba, 60,6 odsto je doživljavalo povišeni nivo anksioznosti, dok je 62,2 odsto njih iskusilo visok ili umeren nivo stresa”, ističe Društvo psihologa Srbije.

  Zagađenje životne sredine i uma

  Oni su se osvrnuli i na zagađenje životne sredine, ali i na mentalno zagađenje.

  “Osim toga, i mentalno zagađenje ovog prostora takođe dovodi do negativnih posledica. Mnogi građani osećaju stid i poniženje kada o njihovim životima odlučuju osobe čije su stručne, a često i moralne kompetencije upitnih kvaliteta. Ugroženo je pravo građana na istinito i potpuno informisanje, a medijski sadržaji ohrabruju sve vrste društvenih polarizacija koja unose nemir i sukobe među građanima. Kada je informisanje uskraćeno ili iskrivljeno, ugrožena je mogućnost formiranja mišljenja i njegovo javno iznošenje. Ukoliko je drugačije mišljenje izneseno, ono se ućutkuje, iskrivljava i diskvalifikuje. U društvu u kome je kritičko mišljenje obeshrabrivano, obrazovanje obezvređeno, gde se vrše pritisci zastrašivanjem, a konformizam ohrabruje, jačaju apatija, beznađe i anomija”, navode psiholozi.

  Kompletno saopštenje pročitajte na ovom linku.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE