Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta nemačke kompanije kažu – kakva je privredna klima u Srbiji?

  Nemačke i srpske kompanije, članice Nemačko-srpske privredne komore, pozitivno su ocenile privrednu klimu u Srbiji i izrazile pozitivna očekivanja u okviru sopstvenog poslovanja. Ipak, kao najveće pretnje i rizike u razvoju svojih kompanija u narednih 12 meseci, privrednici ističu potražnju, ekonomski okvir i pravnu sigurnost, kao i deficit radne snage.

  To je pokazalo istraživanje o privrednom ambijentu u Srbiji među kompanijama članicama koje je Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) sprovela 16. put zaredom.

  Prilikom predstavljanja istraživanja o privrednom ambijentu u Srbiji predstavnoci AHK Srbija su istakli da su najlošije ocenjeni borba protiv korupcije i kriminala, transparentnost u javnim tenderima, fleksibilnost zakona o radu, kao i efikasnost javne uprave.

  Kompanije sopstveno poslovanje ocenjuju boljim nego opštu privrednu klimu.

  Blizu polovine anketiranih (44,1 odsto) svoje poslovanje ocenjuje dobrim, 47 odsto zadovoljavajućim, a samo 8,7 odsto nedovoljno dobrim.

  I prognoze poslovanja za aktuelnu godinu sadrže optimizam u odnosu na period od pre dve godine, pa tako 48,8 odsto ispitanika očekuje poboljšanje, 41,7 odsto nepromenjenu poslovnu situaciju, a 9,4 odsto strahuje od pogoršanja.

  Kada je reč o razvoju poslovanja i dodatnom zapošljavanju u 2021. godini, 44,1 odsto anketiranih kompanija očekuje povećanje broja zaposlenih, a 48 odsto kompanija ne očekuje nikakve promene u broju zaposlenih.

  Skoro osam odsto ispitanih pretpostavlja da će broj zaposlenih u njihovim kompanijama opadati.

  „U datim okolnostima pandemije, možemo ova očekivanja smatrati vrlo pozitivnim, jer se procenti ne razlikuju previše od rezultata iz 2019. godine“, navode predstavnici komore.

  Tokom 2021. godine 40 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, dok 20,5 odsto najavljuje smanjenje investicija.

  Predsednik AHK Srbija Udo Ajhlinger rekao je da je Srbija i dalje poželjna destinacija za investicije, ali i da je konkurencija veoma jaka i da država mora aktivno da radi na poboljšanju uslova poslovanja.

  „Privrednici su ocenili privredni ambijent približno kao u godinama pre krize. Istraživanje među nemačkim investitorima pokazuje trend daljeg rasta zadovoljstva kompanija u proceni uslova poslovanja u Srbiji“, objasnio je Ajhlinger.

  Prema njegovim rečima identifikovane su tri radne tačke u radu Komore u narednih godinu dana: potražnja, privredno-politički i pravni okvir, kao i obezbedjivanje kvalifikovane radne snage.

  Direktor AHK Srbija Frank Aleter naveo je da u Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom koje zapošljavaju 70.000 radnika, a da je robna razmena Srbije i Nemačke u 2020. godini iznosila pet milijardi evra, što je samo dva odsto manje nego u 2019. godini.

  On je kazao da su rezultati ankete koju je AHK Srbija sprovela u martu i aprilu pokazali da blizu polovine ispitanika svoje poslovanje ocenjuje dobrim, dok prognoze za naredni period pokazuju oprimizam.

  „U prilog tome govori činjenica da bi 90 odsto kompanija ponovo ulagalo u Srbiju. Veliki broj nemačkih preduzeća u ovom trenutku traga za novim dobavljačima, a sa te tačke gledišta postoji velika šansa za Srbiju“, istakao je Aleter.

  Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib je ukazao da je važno održavanje tempa reformi i „jednako hrabro sprovođenje vladavine zakona“.

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE