Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  stan u novogradnji

  Šta nas čeka na tržištu nekretnina u 2023. i možemo li se nadati padu cena?

  Tržište nekretnina veoma je fluidno u poslednjih nekoliko godina i pokazuje značajan trend rasta.

  Tražnja je bila daleko veća od ponude, a kamate na stambene kredite bile su dugo na rekordno niskom nivou.

  To je uzrokovalo da takvim odnosom ponude i tražnje, cene nekretnina značajno porastu. A kakvi trendovi nas očekuju u narednoj godini  budući da se u poslednje vreme dosta govori o smirivanju tržišta nekretnina i mogućem padu cena stanova naredne godine.

  Stručnjaci ukazuju da će na to uticati više faktora, a najvažniji je situacija sa ukrajinskom krizom, inflacija, kao i kretanje kamatnih stopa.

  Predstavnik sajta Moja nekretnina Igor Manjenčić ukazuje da je inflacija imala najveći uticaj na rast cena nekretnina u proteklih nekoliko godina.

  “Rat u Ukrajini utiče znatno manje i indirektno na cene nekretnina. Veći pritisak imamo na cene izdavanja koje mogu u manjoj meri uticati i na cene nekretnina jer je isplativost izdavanja u ovom trenutku povećana pa investitorima ostavlja nešto veću mogućnost za zaradu”, kaže sagovornik.

  Kuća

  Stan, kuća, nekretnine (Pixabay)

  Igor Manjenčić dodaje da će povećanje kamatnih stopa svakako negativno uticati na tržište nekretnina, a posebno na poslovni prostor jer se u narednim godinama očekuje smanjena ekonomska aktivnost pa može čak doći i do masovnog otpuštanja.

  Igor Manjenčić

  Igor Manjenčić

  Retko ko u ovakvom ambijentu i neizvesnosti će se odlučiti na proširenje biznisa, ističe on.

  Može li se povući paralela između uzroka rasta tržišta nekretnina u Srbiji, u Evropi i svetu?

  Manjenčić dodaje da su u Evropi i Americi su cene nekretnina počele da padaju kao reakcija na podizanje kamatnih stopa, a da to kod nas još uvek nije slučaj, ali se svakako očekuje.

  „Kod nas dosta keš kupaca i zato cene nekretnina još uvek ne padaju. Recimo, kreditni kupci su već počeli da odlažu kupovinu dok se keš kupci plaše da drže gotovinu pa gledaju gde mogu da ulože svoj novac“, dodaje.

  Koliko je „teško“ tržište nekretnina i možemo li se nadati padu cena?

  Tržište nekretnina u Srbiji vredi oko sedam milijardi evra, a kada je reč o tome da li je dostignuta maksimalna cena kvadrata ili će cene i dalje rasti i do kad, sagovornik kaže da pred kraj godine potražnja za nekretninama generalno opadne da bi vrhunac potražnja dostigla u februaru.

  Pad cena možemo očekivati od drugog kvartala sledeće godine, ukazuje.

  Milos Mitić, operativni direktor City Experta za BIZLife kaže da već sada imamo određeni zaokret i usporavanje tržišta, uzrokvano novonastalim dešavanjima u svetu, smanjenim privrednim aktivnostima i povećanjem kamatnih stopa u značajnom obimu.

  „Sve ove činjenice govore u prilog tome da će se u narednom periodu desiti određena stabilizacija cena, pa će biti mnogo teže prodati nekretnine koje su daleko iznad tržišne cene na određenoj mikrolokaciji, što nije bio slučaj u prethodnom periodu”, kaže on.

  Miloš Mitić

  Miloš Mitić

  Što se tiče kompleksa, sve popularniji su takozvani kondominijumi, odnosno zatvoreni kompleksi koji pružaju kupcima dodatne sadržaje i zbog svega toga , ovakvi kompleksi prednjače po visini cena.

  Od čega sve zavise dalji trendovi?

  Pojedini analitičari ukazivali su da se može očekivati pad cena u 2023., a Mitić ističe da na to utiče mnogo faktora, ali pre svega će zavisiti od onih ključnih: rešenje rusko-ukrajinske krize, na koji način će države rešiti pitanje rastuće inflacije, kako će se kamatne stope kretati u narednom periodu i na koji način će države da se nose sa potencijalnom recesijom.

  Tržište nekretnina zavisi mnogo i od drugih privrednih grana i privrednih aktivnosti, ukazuje Mitić, a da li je dostiglo maksimum, ne može se sa sigurnošću tvrditi.

  Beograd je veliki grad ka kojem migrira i veliki broj unutrašnjosti kao i veći deo Balkana, tako da postoji još mnogo mogućnosti za rast i razvoj, dodaje on.

  A šta je još  uticalo na ovakve trendove na tržištu nekretnina za BIZLife je ranije govorio Nebojša Nešovanović direktor za procene u kompaniji CBRE u osam zemalja Jugoistočne Evrope specijalizovane za tržište nekretnina.

  Ukazuje da je ključni generator uvećane tražnje za nekretninama u čitavoj Evropi, a i na našem tržištu, u prethodnih nekoliko godina bila je ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke (ECB).

  Nebojša Nešovanović kaže da je takva politika dovela do značajnog privrednog rasta koji je uzrokovao značajnu akumulaciju kapitala, naročito kod imućnijih slojeva stanovništva.

  “Na Zapadu je ta dodatna akumulacija dovela do rekordnog rasta berzi, dok se kod nas reflektovala na naše “tržište kapitala” – tržište stambenih nekretnina. Ista ta politika ECB-a je pokrenula i inflaciju, koja je bila dodatni stimulans za beg u ono što je percipirano kao siguran čuvar vrednosti – nekretnine. Promena monetarne politike ECB-a u ovoj godini je već ‘ohladila’ tržišta Zapadne Evrope. To “hlađenje” kod nas tradicionalno ide nešto sporije, jer je naše tržište nekretnina mnogo više oslonjeno na “keš kupce” , ističe.

  Nebojša Nešovanović

  Nebojša Nešovanović

  Nešovanović kaže da se očekivalo “smirivanje” tržišta nekretnina, uz značajno manji broj transakcija i cene koje će biti stabilne ili u blagoj stagnaciji.

  “Dolaskom Rusa dobili smo veliki generator tražnje koji je nepredvidiv. Niko ne zna koliko će ih u Srbiji biti u narednom periodu ili koliko će stanova zakupiti ili kupiti. Nemoguće je pričati o tržištu i davati pouzdane predikcije ukoliko vam je glavni generator tražnje nepredvidiv. Ukoliko se desi ono što većina očekuje, a to je da se rat u Ukrajini nastavi, kao i dolasci ruskih državljana, možda naše tržište nekretnina bude jedino ili jedno od retkih u Evropi koje neće doživeti pad u narednom periodu”, zaključuje sagovornik.

  Cene nekretnina i dalje „divljaju“, stručnjak objašnjava zašto se tržište sporo „hladi“

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, Unsplash, Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE