Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta nas čeka: Ekonomska predviđanja za 2018.

  Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u 2017. godini biće 1,9 odsto, a godišnji rast inflacije biće tri odsto, procenio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

  „Ove godine bi BDP rastao bar tri odsto, kao što je bilo projektovano budžetom, da se niije desila suša, zbog čega je poljoprivreda podbacila 10 procenata, a ona u strukturi BDP-a učestvuje sa jednim procentnim poenom“, kazao je na konferenciji za novinare direktor RZS-a Miladin Kovačević.

  Na rast BDP-a ispod prognoziranog, kako je dodao, uticala je i manja proizvodnja u energetici i u rudarstvu i u proizvodnji električne energije.

  Kovačević, medjutim smatra da BDP, „nije uvek najbolji reprezent ekonomskog dinamizma, a posebno to nije u ovoj godini“.

  „Ekonomska dinamika vidi se iz drugih pokazatelja“, rekao je on i naveo da su to izvoz, industrijska proizvodnja i investicije.

  Procenjeno je, kako je rekao da će, rast bruto investicija u osnovna sredstva u 2017. biti 5,3 odsto.

  Kovačević je kazao i da je poljoprivredna proizvodnja u 2017. imala pad od 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je procenjeno da će industrijska proizvodnja imatin rast od 3,9 odsto.

  On je precizirao da će rudarstvo imati rast od 2,6 odsto, ali će proizvodnja električne energije imati pad od 6,8 odsto.

  „Te slabe rezultate kompenzovala je preradjivačka industrija, koja će imati rast od sedam procenata“, rekao je on i naglasio da ona čini najveći deo industrije i da je „pravi reprezent ekonomskog dinamizma“.

  Kovačević je kazao da je procenjeni nivo inflacije od tri odsto posledica kretanja cena poljoprivredenih proizvoda i povećanja cena struje i naftnih derivate.

  Procenjena spoljnotrgovinska robna razmena, u evrima, u 2017. godini, u odnosu na 2016, pokazuje rast izvoza za 13 odsto i rast uvoza za 14,2 odsto, naveo je direktor RZS.

  „Deficit spoljnotrgovinske razmene je uravnotežen od 2013. godine i neće prevazići osam odsto ; BDP-a. Tekući deficit će se zadržati na nivou četiri odsto BDP-a, što znači da je spoljnotrgovinska razmene ušla u zonu koja se ne smatra rizičnom sa stanovišta makroekonomske stabilizacije“, kazao je on.

  Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi, povećana je zaposlenosti i smanjena nezaposlenost. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu 2017. godine iznosi 48,2 odsto, a stopa nezaposlenosti 12,9 odsto.

  Procenjeno je da su zarade bez poreza i doprinosa u 2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu nominalno veće za 4,1 odsto, a realno za 1,1 odsto.

  „I promet u trgovini na malo beleži realni rast od četiri odsto, a promet u trgovini na veliko rast od 7,8 odsto u tekućim cenama“, kazao je Kovačević.

  Po proceni NZS, vrednost izvedenih radova u gradjevinarstvu u 2017. godini beleži realni rast od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2017. godini zabeležen je realni rast od 7,8 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 10,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  Sektor saobraćaj i skladištenje ima procenjeni rast fizičkog obima od 9,9 odsto, a oblast telekomunikacija rast od 1,2 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE