Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta kažu u NBS – koje sve naknade u bankama ne smeju da poskupe za građane?

  Narodna banka Srbije (NBS) sa bankama je postigla dogovor da u narednih godinu dana ne povećavaju cenu platnih usluga. To se odnosi na naknade za održavanje tekućeg računa, transakcije, izdavanje kartica.

  Generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije Darko Stamenković kaže za RTS da se 14 banaka, koje su povećale cene usluga, odazvalo pozivu centralne banke da smanji naknade za 30 odsto.

  Najvažnija mera koju je NBS juče usvojila je da nijedna banka u narednih godinu dana neće moći da povećava cene svojih usluga. Banke koje su ove godine povećale cenu usluga, moraće da ih snize za 30 odsto.

  Darko Stamenković rekao je  da je, zbog najava pojedinih banaka da povećaju naknade i cene za svoje platne usluge, NBS preduzela niz aktivnosti – i na izradi propisa i u komunikaciji sa bankama kako bi zaštitila standard građana.

  Precizira da se ta mera odnosi na platne usluge, poput naknade za održavanje tekućeg računa, za transakcije u e-bankingu i m-bankingu, za izdavanje kartica, za odobravanje dozvoljenog minusa…

  Šta obuhvata osnovni paket?

  Ističe da je jedna od ključnih odluka koja je doneta na sednici Izvršnog odbora  da je propisan minimalan paket od 150 dinara.

  „U okviru tog osnovnog seta usluga je vođenje dinarskog računa u banci, besplatno podizanje gotivine na šalterima i bankomatima, besplatna debitna kartica, usluga mobilnog i elektronskog bankarstva koji omogućava i neograničeni broj transakcija. Kod banaka koje naplaćuju naloga putem elektronskog ili mobilnog bankarstva, građani koji se odluče za korišćenje osnovnog računa imaće popust od 30 odsto u odnosu na najnižu cenu tog naloga u tarifniku banke“, navodi Stamenković.

  Dodaje da su građanima omogućili da osnovni paket usluga mogu da nadograde u skladu sa svojim potrebama, poput dobijanja dozvoljenog minusa, kreditne kartice, izdavanje čekova…

  Koliko će povećanje kamatne stope uticati na građane?

  Izvršni odbor NBS povećao je referentnu kamatnu stopu na tri odsto. Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu i dalje je od 3,5 do 4,5 procenta.

  Referentna kamatna stopa je viša za 0,25 odsto, što znači će sada iznositi oko tri odsto. Stamenković objašnjava da povećanje kamatne stope, može uticati na kredite građane koji imaju varijabalnu kamatnu stopu u dinarima.

  „Međutim, radi se o blagom povećanju i uticaj na pojedinačne rate zavisi od iznosa kredita, roka dospeća kredita, kamate koja je utvrđena kreditom…“, navodi Stamenković.

  NBS: Bez poskupljenja naknada narednih godinu dana

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE