Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS: Bez poskupljenja naknada narednih godinu dana

  U narednih godinu dana banke neće podizati naknade i provizije, saopštila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

  Sa ovom odlukom saglasile su se sve banke u Srbiji.

  „Takođe, sve banke koje su podizale svoje naknade i provizije od 1. januara 2021. godine do danas prihvatile su da godinu dana, počev od 1. septembra, te provizije i naknade naplaćuju uz umanjenje od 30 odsto, ali ne ispod visine koja je važila pre povećanja“, istakla je Tabaković.

  Na današnjoj sednici izvršnog odbora usvojena je, prema rečima Tabaković, i odluka o platnom računu sa osnovnim platnim uslugama.

  Šta podrazumeva paket NBS za građane?

  „Za 150 dinara mesečnod održavanja građani će imati osnovni dinarski tekući račun, besplatno podizanje gotovine sa šaltera i bankomata svoje banke, kao i besplatnu debitnu karticu“, navela je guverner NBS.

  U okviru paketa biće i mobilno i elektronsko bankarstvo i neograničen broj transakcija QR kodom na prodajnim mestima.

  Banke koje naplaćuju naloge putem mobilnog i elektronskog bankarstva, obračunavaće popust od 30 odsto u odnosu na visinu tih naknada i provizija.

  Narodna banka Srbije

  Narodna banka Srbije

  Narodna banka Srbije najavila je 5. avgusta da će na današnjoj sednici Izvršnog odbora  doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije.

  Narodna banka Srbije (NBS) potvrdila je tada povodom  apela i poziva da preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, da intenzivno radi na rešenju koje će u najkraćem roku biti usvojeno i primenjeno tako da se na najbolji način zaštiti standard građana Srbije.

  „Iako postoji nesporno pravo da svaka tema bude predmet obraćanja javnosti, ističemo da je suvišno na ovaj način govoriti o problemu na kojem NBS već ubrzano radi i kada je već obavestila javnost u kom roku će biti donete odluke od interesa za građane Srbije“, navela je tada centralna banka.

   

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE