Šta je zaposlenima važno?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je zaposlenima važno?

  Kod nas u Srbiji, najveći broj radnih sporova iniciranih od strane zaposlenih nastaje zbog neisplaćenih naknada, zarada, otpremnina za prekovremeni rad, doprinosa, kaže za BIZLife Miona Živkov Ivanišević, HR menadžer u BDK Advokatima i dodaje da su u poslednje vreme sve češće tužbe za mobing.

  „Retke su tužbe zaposlenih koje se odnose na pravna pitanja modernog doba, kao što je povreda privatnosti, nadzor e-mail-ova, elektronske komunikacije. O takvim slučajevima čitamo najčešće u praksi evropskih sudova.“

  Na šta poslodavac/zaposleni treba da obraća najviše pažnje kada potpisuje ugovor o radu?

  Poslodavac treba najpre da ima opšta akta usklađena sa zakonom, pogotovo da opšti akti koji se primenjuju na nivou grupe budu usvojeni od strane lokalnog poslodavca, ukoliko je u pitanju internacionacionalna organizacija. Potom je  potrebno  proveriti da li je ugovor o radu u skladu sa zakonom. Ovo se takođe odnosi na multinacionalne kompanije koje koriste templejte iz inostranstva.

  Koje su to osobine zaposlenih koje poslodavci najviše cene, a na osnovu kojih se napreduje u poslu ili prima u radni odnos?

  Najveći broj poslodavaca bi se složio da je za posao veoma važno da imate sledeće osobine: preduzetnički duh; potrebu za izazovom na poslu; potrebu za izuzetnošću; inovativnost i kreativnost; jaku radni etiku; sposobnost donošenja odluka;  fokus na klijente, timski duh.

  Kakva je to poželjna kompanija za rad danas?

  Ljudima je veoma važno da rade u kompaniji gde su procesi rada jednostavni, u kojoj mogu da uče i da se razvijaju i gde je njihov rad priznat i prepoznat od strane menadžera. Pored ovoga veoma je važno da imaju pozitivno radno okruženje  i  poverenje u menadžement.

  Vi ste advokatska kancelarija, šta je osim obrazovanja, potrebno jednoj osobi da radi u takvom okruženju? Koje su to osobine, šta je specifično?

  BDK Advokati svoje talente prepoznaju na osnovu visokog potencijala osobe,  spremnosti za saradnju, visokih ambicija i širokog  spektra interesovanja. Često, mada ne i nužno, su to osobe koje su imale visok prosek na fakulltetu i isticale se na takmičenjima ili  debatama. To su studenti koji su na masteru ili PhD studijama,  koji imaju razvijene veštine pisanja, koji su informisani i u toku sa ekonomskim i političkim dešavanjima u svetu. BDK talenti su probiznis orijentisani i imaju i lični integritet i osećaj za zajednicu.

  Šta je vama kao HR menadžeru  u BDK Advokatima važno?

  Važno mi je da  sve kolege i partneri  imaju poverenja u mene, uvek računaju na moju pomoć u poslu, i da im budem prijatan i efikasan  saradnik.

  _____________________________________________________________

  HR i CSR strategija

  „Pojam i oblast CSR javlja se kasnije od pojma Human Resources kao oblasti rada unutar kompanije. Od 1960. kada se javlja svest i prva delovanja CSR-a, CSR je postao buzz reč na ovom polju, pa multinacionalne kompanije, a sada sve više i domaće i javne kompanije imaju fokus na ovu poslovnu praksu, naravno svako u skladu sa svojim biznisom. Kada pitate HR osobu, odgovor će biti – sve je jednako važno, bilo da je reč o zagađenju sredine, zelenim površinama ili  bezbednosti ljudi na poslu. Ipak HR je najkompetentniji iz oblasti razvoja ljudskog potencijala, pa mu je potrebno da dodatno zauzme aktivnu ulogu o organizovanju i postavljanju CSR strategije. Kod nas je to još uvek na pomolu, mada ima svetlih primera komapanija čiji HR pokriva ovu oblast sve uspešnije“, kaže Miona Živkov Ivanišević.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE