Kako je na novom poslu: Predrag Marković, novi direktor kompanije Danubius

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je na novom poslu: Predrag Marković, novi direktor kompanije Danubius

  Šta je bolja varijanta, menjati posao s vremena na vreme ili ne menjati ga uopšte, tj. biti veran jednoj firmi?

  Postoje argumenti koji podržavaju obe varijante, a smatram da to zavisi i od branše u kojoj poslujete. Rad u okviru jedne kompanije pruža vam osećaj sigurnosti zato što poznajete ljude, procese, kulturu i vrednosti te kompanije. Takođe, argumenti za ostanak na istom radnom mestu su specijalizacija, brzina i veća efikasnost u vašoj oblasti rada.

  Sa druge strane, iz ugla izazova i mogućnosti za sticanje novih znanja i veština koje može ponuditi samo novo okruženje, odluka bi bila da se posao menja.

  U mom slučaju, svaka promena, bila ona samo promena sektora ili cele kompanije, donela je nešto novo i značajno u pogledu vrednosti, ljudi i specifičnih znanja.

  Kako je vama protekao prvi dan na novom poslu?

  Prvi dan je protekao u upoznavanju sa kolegama i poslovnim okruženjem. U Danubiusu rade izuzetni stručnjaci koji već imaju oformljen snažan tim. Činjenica da je Danubius deo Delta Holdinga i da deli iste vrednosti i ciljeve sa matičnom kompanijom, u velikoj meri olakšala je tu tranziciju sa prethodnog posla u novu sredinu.

  Šta je vaš savet „kako se postaviti“ na novom radnom mestu prema novim kolegama?

  Od početka treba nastupiti otvoreno, iskreno i partnerski sa čitavim kolektivom. Smatram da je ključna stvar uvideti koji su mikrosegmenti organizacione kulture specifični za taj kolektiv. Ovo je značajno čak i kada je kompanija u sastavu veće kompanije i deli poslovne vrednosti, kakav je slučaj sa Danubiusom. Otvoren pristup u saradnji olakšava komunikaciju i intertimski razvoj.

  Kako promena posla utiče na čoveka? Kako je na vas uticala? Elan? Entuzijazam? Strah?

  Svaka promena posla, posebno ukoliko govorimo o izraženom napredovanju, predstavlja veliki izazov. U mom slučaju, kada se nađete pred najvećim poslovnim izazovom u dosadašnjoj karijeri, dolazi do skupa svih navedenih emocija: entuzijazma, elana, motivacije ali i straha zbog osećaja odgovornosti za pruženu priliku. Svakako, izuzetno sam zadovoljan što sam preuzeo kompaniju koja posluje jako dobro i ima jasnu stratešku viziju. Osećam izrazitu privilegiju i entuzijastičan sam pred velikim izazovom koji se nalazi preda mnom i članovima mog tima.

  Da li iskustva koja ste imali na prethodnim poslovima „vučete“ i na novi? U smislu svega što vam se se desilo na prethodnom poslu, i dobro i loše, da li na to gledate kao „radno iskustvo“, ili počinjete ispočetka i sa ljudima i u odnosu prema poslu?

  Iskustvo, kao i znanje koje se vremenom unapređuje, smatram resursom koji svaki zaposleni nosi sa sobom. Sve što se događalo na prethodnim poslovima smatram empirijski stečenim znanjem i svakodnevno koristim i unapređujem tu bazu. Trudim se da stalno učim od svojih kolega iz čitavog kolektiva, ali i da njima prenosim sva znanja i veštine koje posedujem. Siguran sam da uz ovaj vid odnosa prema poslu kompanija napreduje jer i zaposleni napreduju i razvijaju se.

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE