Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je poguralo cene goriva?

  Cene goriva na benzinskim stanicama širom regiona dostižu ovogodišnji vrhunac, a potrošači se pitaju šta je uzrok novim cenovnicima.

  Stručnjaci objašnjavaju da ima mnogo uzroka, a kao glavnu „trojku“ navode – cene nafte na međunarodnim berzama, kurs dolara, ali i akciznu politiku svake od država.

  Cene sirove nafte na svetskom tržištu dostigle su u oktobru višegodišnji maksimum, a barel nafte tipa „Brent“ koštao je i više od 85 dolara. Situaciju na tom tržištu opterećuju brojni ekonomsko-politički događaji, poput najavljenih američkih sankcija Iranu koje treba da stupe na snagu, ali i trgovinskog rata između dve vodeće globalne ekonomske sile – SAD i Kine.

  Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata i čak ocenila da njihovo poskupljenje može predstavljati prepreku za globalni ekonomski rast. Takođe, stručnjaci smatraju da u ovakvim okolnostima ne treba skoro očekivati značajniji pad cena nafte, uz ogradu da su prethodne godine pokazale da su bilo kakve dugoročne prognoze kada je u pitanju cena ovog energenta vrlo nezahvalne.

  Rast cena nafte na svetskom tržištu prouzrokovao je i rast cena naftnih derivata u Srbiji. Domaći eksperti navode da je takva situacija bila očekivana jer je Srbija deo globalnog tržišta i logično je da se svetski trendovi u segmentu energenata prenose i na domaće benzinske stanice.

  „Od ukupne količine goriva koje se potroši u Srbiji 85 odsto potiče ili od uvezene nafte ili od gotovih derivata, a cena tog goriva zavisi od cene na globalnom tržištu. Najveći deo ovog rasta potiče od rasta kotacije benzina i dizela na osnovu kojih se određuju veleprodajne cene“, rekao je za N1 Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

  Govoreći o mogućim potezima države u trenutnoj situaciji, Mićović je naveo da Zakon o akcizama sadrži mogućnost da Vlada Srbije smanji akcize i time utiče na cene.

  Sa Mićovićem je saglasna i glavna urednica Ekonometra i Magazina Biznis Radojka Nikolić, koja je ocenila da na cenu goriva najpre utiču dešavanja na svetskom tržištu, a potom i državna zahvatanja kroz akcize.

  Ona je navela da je prirodno da su cene goriva uvek jeftinije u onim državama sveta koje su veliki proizvođači nafte. „Dakle, uvek će  u velikoj meri cena goriva zavisiti od države, jer ona učestvuje gotovo sa 60 odsto u ovome što plaćamo, od toga u budžet ode 60 odsto pa vi sada vidite ko na tome najviše zarađuje, zarađuju i prerađivači, ali najveći kolač ode državi“, rekla je Nikolić za RTS.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE