Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nedostatak pravih kadrova, najveći problem srpskih preduzetnika

  Preduzzetnicima u Srbiji najteže je da pronađu kvalifikovanu i kvalitetnu radnu snagu, ako im to uspe, naredni veliki problem je da takve radnike zadrže, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje.

  Revizorsko – konsultantska kompanija EY predstavila treće po redu istraživanje EY Preduzetnički barometar. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta EY Preduzetnik godine™ i ove godine podržalo ga je Ministarstvo privrede.

  Ovom prilikom uz detaljnu diskusiju rezultata istraživanja na konferenciji u Privrednoj komori Srbije najavljeno je i otvaranje novog, sedmog po redu konkursa za program EY Preduzetnik godine™ koji će trajati do 15. novembra 2018. godine.

  EY Preduzetnički barometar je godišnje istraživanje koje ima za cilj da istraži i artikuliše na direktan način pitanja, očekivanja i potrebe domaćih preduzetnika na osnovu kvalitativne i kvantitativne analize domaćeg preduzetničkog ambijenta. Kako je ovo treći put da je istraživanje sprovedeno među najuspešnijim domaćim preduzetnicima, studija nudi i uporednu analizu podataka koja otkriva i kakva je kontinuirana problematika poslovanja preduzetništva u Srbiji. Studija EY Preduzetnički barometar kao jedan od rezultata navodi i 3 ključne preporuke na sledećim poljima za Vladu Republike Srbije, korporacije, kao i same preduzetnike:

  • Alternativni izvori finansiranja malih i srednjih preduzeća
  • Tehnološke inovacije i veštačka inteligencija
  • Kadrovi i preduzetničko poslovanje

  Tri četvrtine ispitanika istraživanja složilo se da je nedostatak pravih kadrova značajan izazov za dalji rast i razvoj kompanije. Gotovo svi ispitanici, 93 odsto sprovodili su inovativne aktivnosti u okviru poslovanja kompanije, a pokazao se da je ovo polje sa mnogo potencijala gde dalje treba unaprediti zakonsku regulativu u cilju podsticaja za dalje inoviranje. Još jedna godina istraživanja EY Preduzetnički barometar pokazala je da 64 odsto preduzetnika iz sopstvenih sredstava finansira svoje poslovanje, dok polovina ispitanika smatra da su im potrebni alternativni izvori finansiranja. Kao i prethodnih godina, velika većina preduzetnika, 92 odsto smatra da je potrebno snižavanje stope oporezivanja zarade.

  Rezultate istraživanja koje je sprovela kompanija EY, diskutovali su na konferenciji za medije održanoj u Privrednoj komori Srbije Branislava Simanić, direktor sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Darko Budeč, predsednik žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Preduzetnik 2012. godine, Ljiljana Živković Karaklajić, član žirija programa EY Preduzetnik godine i EY Brzorastući preduzetnik 2014. godine i Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke u Srbiji.

  Uz promociju rezultata studije EY Preduzetnički barometar istaknuto je i da je otvoren sedmi po redu konkurs za nagradu EY Preduzetnik godine. Svečano proglašenje nacionalnog pobednika biće održano u februaru 2019. godine, a pobednik nacionalnog konkursa u Srbiji će i ovaj put, zajedno sa pobednicima iz zemalja širom sveta, konkurisati za priznanje EY Svetski preduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Karlu u junu 2018. godine. Kao i prethodne godine, program su podržali Ministarstvo privrede Republike Srbije, ProCredit banka, Radio Televizije Srbije, magazin Biznis & Finansije i poslovni portal eKapija.

  Ono što karakteriše naše najuspešnije preduzetnike, kojih za ovih šest godina koliko program EY Preduzetnik godine postoji u Republici Srbiji ima preko 150, jesu neverovatna agilnost i sposobnost prilagođavanja trenutnim tržišnim uslovima. Činjenica da je prosek starosti ovih kompanija 22 godine dovoljno govori o njihovoj posvećenosti biznisima koje razvijaju i njihovoj snazi da se izbore sa najtežim uslovima u kojima su poslovali proteklih decenija. Ponosan sam što se mnogi od njih danas bore na svetskom tržištu sa najjačim svetskim kompanijama iz njihovih branši.“, izjavio je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

  Problem kvaliteta radne snage i stručnosti prepoznala je i Privredna komora Srbije i Vlada Republike Srbije. Ovo je bio jedan od razloga usvajanja zakona o dualnom obrazovanju koje podrazumeva učenje kroz rad. Kroz ovaj zakon, uloga PKS jeste da proverava ispunjenost kriterijuma i uslova kompanija koje će ući u ovaj sistem. Očekujemo da će primena ovog zakona donekle umanjiti problem kvaliteta radne snage i unaprediti stručnost kadrova s jedne strane, kao i da će se smanjiti nezaposlenost kod mladih i povećati njihova konkurentnost na tržištu rada. istakla je Branislava Simanić, predsednik kabineta za preduzetništvo PKS

   „Ključna karakteristika našeg poslovanja i saradnje sa MSP sektorom je i u 2018. godini bila posvećenost podršci investicijama i inovacijama koje su bez ikakve sumnje motor razvoja domaće privrede. Samo od početka godine do danas, ProCredit banka je isplatila više od 150 miliona evra investicionih kredita i ovi krediti danas čine izuzetno važan segment naše podrške sektoru male i srednje privrede. ProCredit banka je moderna i dinamična banka, koja u potpunosti razume i na pravi način prati sva aktuelna kretanja na tržištu. Zbog toga je naša namera da i u periodu koji predstoji budemo vodeća banka u podršci razvoju i realizaciji investicionih projekata u sektor male i srednje privrede. Uvereni smo da je to najbolji način da podržimo domaća preduzeća i omogućimo im da na pravi način iskoriste svoje konkurentske prednosti i sve razvojne potencijale.“ – istakao je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

  Više informacija o programu EY Preduzetnik godine™ možete dobiti na www.ey.com/rs/eoy, gde možete naći i prijavni formular.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE