Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta je nateralo Čikago da tuži dve kompanije za DOSTAVU HRANE?

  Grad Čikago tužio je dve kompanije za isporuku hrane, DorDeš i Grabhab, optužujući ih da su obmanjivali svoje kupce, koristeći loše poslovne prakse.

  Naime, vlasnici restorana su tvrdili godinama da platforme reklamiraju usluge dostava za njihove restorane bez njihovog pristanka i prikrivaju postojanje nižih cena koje restorani nude kupcima.

  U tužbama se navodi da obe platforme koriste metodu mamca kako bi privukle kupce. Mamci su uglavnom niski troškovi isporuke, samo da bi dodatno naplatili kada kupci naruče.

  „Tužba neosnovana“

  Ove dve kompanije nazvale su tužbe „neosnovanim“.

  PR DorDeša izjavio je da je kompanije „tokom cele pandemije bila uz grad Čikago, odričući se taksi od restorana, obezbeđujući 500.000 dolara direktnih grantova, stvarajući velike mogućnosti zarade i dostavljajući hranu i druge potrepštine zajednicama kojima je to bilo potrebno“.

  Oni poriču da vode lošu poslovnu praksu, te da se na njihovim platformama skrivaju niže cene.

  „Svaki navod je pogrešan i mi ćemo braniti svoju poslovnu praksu. Uvereni smo da ćemo pobediti“, rekao je portparol ove kompanije.

  Inače, krajem prošle godine, obe kompanije su objavile da su prestale da na svoje platforme dodaju nove restorane sa kojima nema ugovore. Takođe je rečeno da će da uklone restorane koji ne žele da budu na listi u roku od dva dana od dobijanja obaveštenja. Ipak, kako su rekli, samo mali procenat restorana to je zatražio.

  Kraj nedoličnom ponašanju

  Cilj grada je da okonča nedolično ponašanje tako što će naložiti veću transparentnost, stožije kazne i restituciju za potrošače i restorane povređene navodnom praksom.

  Grad u tužbi tvrdi da je Grabhab delio telefonske brojeve klijentima za kontakt sa restoranima navodeći da će restorani naplaćivati proviziju za pozive preko tih brojeva čak i kada ne dolazi do narudžbine.

  Osim toga, u tužbi se tvrdi da je kompanija napravila lažne veb stranice za restorane kako bi namamili kupce.

  Takođe, navodi se i da su marketinške kampanje bile obmanjujuće, kao i da su, navodno, primoravali restorane da produže svoje ugovore i pokriju troškove promocije.

  Ročišta za obe tužbe su u toku i postupak po tužbama treba da bude vođen u septembru. Grad takođe kaže da bi u budućnosti mogao da podnese dodatne tužbe protiv drugih kompanija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE