Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta Fiskalni savet kaže o REBALANSU BUDŽETA?

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će se sutra pred skupštinskim poslanicima naći rebalans budžeta za ovu godinu, dok će naredne nedelje Vlada Srbije usvojiti i predlog novog budžeta za 2022. godinu.

  „Sutra ću u parlamentu braniti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, a već naredne nedelje očekujem na vladi predlog budžeta za 2022. godinu, koji će biti pozitivan i razvojni budžet, sa većim platama i penzijama i većom minimalnom zaradom za 9,4 odsto“, kazao je Mali za TV Prva.

  Rast BDP najmanje sedam odsto

  Mali je, govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, naveo da je u budžetu ostvaren bolji rezultat od očekivanog za oko 1,5 milijardi evra i da je zato realno očekivanje da će BDP Srbije ove godine zabeležiti rast od najmanje sedam odsto.

  Prema njegovim rečima, deficit budžeta će iznositi 4,9 odsto, umesto očekivatnih 6,9 odsto BDP-a, a javni dug na kraju ove godine biće 58,2 odsto BDP-a.

  Fiskalni savet: Rebalans za 2021. uz određene zamerke, ipak povoljan

  Fiskalni savet ocenio je da je predloženi rebalans budžeta Srbije za 2021. godinu usmeren na stabilizaciju javnih finansija, zbog čega se, uz određene zamerke, može oceniti povoljno.

  „Predloženi, drugi rebalans budžeta za 2021. godinu razlikuje se od prethodnih kriznih rebalansa jerpredvidja znatno smanjenje fiskalnog deficita od oko 900 miliona evra, sa 6,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 4,9 odsto“, navodi se u oceni Fiskalnog saveta.

  Dodaje se da je fiskalni deficit od 4,9 odsto BDP-a još uvek previsok, ali da ipak predstavlja dobru osnovu za potrebnu dalju stabilizaciju javnih finansija u narednim godinama.

  Najveći deo deficita, kako se navodi, skoro 3,5 odsto BDP-a od planiranih 4,9 odsto BDP-a deficita čine vanredne mere koje nisu trajan budžetski trošak isplate minimalaca privatnim preduzećima i neselektivna pomoć gradjanima.

  To znači da se u narednu godinu prenosi fiskalni deficit koji je niži od 1,5 odsto BDP-a što je dobar temelj za izradu budžeta za 2022. godinu, naveo je Fiskalni savet.

  Fiskalni savet je preporučio Vladi da dodatno iskoristi povoljnija fiskalna kretanja iz 2021. i deficit države u 2022. planira na nivou od oko dva odsto BDP-a, umesto tri odsto BDP-a koliko je ranije bilo predvidjeno Fiskalnomstrategijom.

  Makroekonomska kretanja tokom 2021. povoljno su, kako je navedeno, uticala na javne finansije i ovaj „poklon“ opravdano je iskorišćen za smanjenje deficita i povećanje javnih investicija.

  „Makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i u većini evropskih zemalja u 2021. karakteriše brži ekonomski oporavak od očekivanja i snažno ubrzanje inflacije. Rast BDP-a Srbije u 2021. verovatno će biti blizu sedam odsto što je iznad prognoze s kojom je pravljen prvobitni budžet o rastu od šest odsto“, naveo je Fiskalni savet.

  Dodaje se da je uz veću privrednu aktivnost, rast zarada i registrovane zaposlenosti u 2021. godini takodje nadmašio očekivanja, ali se i inflacija snažno ubrzala i već u septembru dostigla 5,7 odsto na medjugodišnjem nivou.

  „Svi makroekonomski trendovi zajednički su uticali relativno snažno na povećanje budžetskih prihoda, a ta vanredna sredstva koja su se ulila u budžet jednim delom su iskorišćena za smanjenje fiskalnog deficita, a drugim delom za povećanje javnih rashoda od čega je preko polovine opredeljeno za povećanje državnih ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, što je načelno opravdano“, naveo je Fiskalni savet.

  Pojačana izgradnja infrastrukture najjači je, kako je ocenjeno, fiskalni stimulans ubrzanju privredne aktivnosti i jedan je od razloga za brz privredni rast Srbije u 2021. godini, a veća ulaganja u zdravstvo trenutno su nesporan prioritet.

  „Neselektivnu pomoć svim punoletnim građanima i svim penzionerima Fiskalni savet je u više navrata analizirao i te analize nedvosmisleno pokazuju da je ovo loša mera ekonomske politike, a sad su ovakve mere i dodatno opasne zbog ubrzanja inflacije“, upozorio je Fiskalni savet.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE