Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počela isplata pomoći za eFISKALIZACIJU: Od danas 100+100 EUR

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali potvrdio je da danas počinje isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, odnosno za zamenu fiskalnih kasa obveznicima koji su se prijavili za subvencije.

  „Država je obećala da će snositi sve troškove, a to podrazumeva 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju. Prijavljivanje traje do kraja januara, preko portala Poreske uprave. Danas će novac dobiti obveznici koji su se do petka prijavili. Obećali smo da ćemo isplaćivati svake nedelje subvencije, i sada ispunjavamo to obećanje, u dan i u dinar. Ova isplata predviđena je za pokrivanje troškova za nabavku novih fiskalnih uređaja, za novi sistem koji je fleksibilan, a fiskalni uređaj može biti i mobilni telefon i tablet“, rekao je Mali za Tv Prva.

  Kako je prenelo Ministarstvo finansija, objasnio je da je Privredna komora procenila da na ovaj način privreda može da uštedi oko 10 miliona evra godišnje, jer neće biti više papirnih rolni, obaveznih servisa i sli;no.

  „Svaki kupac će moći da proveri račun koji dobije preko QR koda, što otvara mogućnost da nam i građani pomognu u suzbijanju sive ekonomije. Uz e-fakture od sledeće godine, e-otpremnice koje počinju da se primenjuju 2023. godine, ovo je sistem koji će nam umnogome pomoći u borbi protiv sive ekonomije. Biće gotovo nemoguće poslovati nelegalno. Dakle, ili će raditi u skladu sa zakonom, ili će biti u crnoj zoni što je onda tema za tužilaštvo. Želimo da nam privreda bude konkurentnija, atraktivnija i da idemo u korak sa svetom“, napomenuo je Mali.

  On je dodao da se neće čekati da istekne rok za prijavljivanje da bi novac počeo da se uplaćuje.

  Precizirao je da će se isplate vršiti nedeljno, kako se privrednici budu prijavljivali za subvencije.

  Prijavljenim privrednicima će se, naveo je Mali, uplaćivati po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uredjaju, a onima koji nisu u sistemu PDV-a biti uplaćen iznos veći za 20 procenata.
  Podsetio je da je prijavljivanje počelo 15. oktobra i trajaće do 31. januara naredne godine.

  Napomenuo je i da je posledica ogromnog ulaganja novca u podršku privredi i građanima zadržavanje proizvodnih kapaciteta, očuvanje radnih mesta, ali i smanjenje projektovanog deficita na 4,9 odsto.

  „Javni dug nam je stabilan i na kraju godine će biti 58,2 odsto, što je daleko od nivoa koji propisuje Mastriht, a koji propisuje granicu od 60 procenata u odnosu na BDP. Pratio sam rezultate u Evropskoj uniji, gde je u proseku udeo javnog duga u BDP-u 97 odsto. Dakle, razlika je ogromna“, rekao je Mali.

  Od 1. novembra pomoć od 30 evra svim punoletnim građanima

  On je podsetio da će po 30 evra svim punoletnim građanima biće isplaćeno 1, 2. i 3. novembra, za šta je prijavljeno više od 5,7 miliona građana.

  „Penzioneri, njih 1,7 miliona, dobiće tu pomoć 1. novembra, a ostalim građanima pomoć će biti uplaćena u naredna dva dana. Rebalansom budžeta smo predvideli i isplatu dodatnih 20 evra u decembru, za šta se prijave otvaraju 15. novembra“, dodao je ministar.

  „Kroz pakete pomoći smo uspeli da održimo optimizam, pokazali smo da je Srbija jaka i stabilna država, da je tu za svoje građane i da svako obećanje ispunjava i u dan i u dinar. Očekujem još bolje godine ispred nas, s obzirom na odlične rezultate koje smo postigli“, istakao je Mali.

  Izvor: TV Prva

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE