Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šta će od 1. jula raditi čuvari kontejnera u Novom Sadu i kome će „pokvariti posao“

  Od 1 .jula u Novom Sadu kreću sa radom takozvani „čuvari kontejnera“. Kako za RTS kažu u Gradskoj čistoći, novi novosadski čuvari patroliraće gradom od četiri posle podne do osam ujutro. Oni će osmatrati kontejnere da bi ih zaštitili od uništavanja, neovlašćenog iznošenja smeća, odlaganja otpada kojem tu nije mesto. Za sve to, Gradska čistoća potpisala je ugovor sa dve privatne firme, vredan gotovo šest miliona dinara, a mesečna šteta koju trpe je više od milion dinara.

  „Odnose se kompletni delovi kontejnera i prave se merdevine od džakova da bi mogli da se spuštaju u kontejner i izbacuje se sav otpad napolje, što je ponovo šteta za ‘Čistoću'“, objašnjava Danijela Jankov iz JKP „Čistoća“ Novi Sad.

  Sa ovom merom najviše problema imaće sakupljači sekundarnih sirovina u čiju odbranu su stali recikleri. Kažu – komunalno preduzeće oduzima, često, jedinu zaradu za oko 20.000 ljudi.

  „Sedamdeset odsto sakupljača sirovina čine Romi i teramo ih u zonu u kojoj neće obezbediti svoje preživljavanje“, objašnjava Kristina Cvejanov iz Srpske asocijacije reciklera.

  Recikleri kažu i da ne štite svoj interes, jer otkup sirovina od sakupljača čini tek nekoliko procenata prikupljenog materijala. A za to plaćaju 11 odsto poreza.

  U „Čistoći“ ih, ipak, optužuju da brinu jedino o bogaćenju. Godišnji profit koji bi, umesto njih, mogli da ostvare procenjuju na 20 miliona dinara.

  „Sve ono što se nađe u kontejnerima pripada JKP ‘Čistoća’ i Gradu Novom Sadu i Novosađanima, to znači da je onda počinjena šteta svima“, kaže Danijela Jankov JKP „Čistoća“ Novi Sad za RTS.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE