Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lokalne vlasti duguju oko milijardu evra.Teška situacija u Nišu i Kragujevcu

  Gradovi i lokalne samouprave duguju oko milijardu evra, a kasne u plaćanju dospelih obveza u vrednosti od 300 miliona evra, što ukupno čini četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) rekao je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

  On je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da fiskalni problemi gradova i lokalnih samouprava ugrožavaju javne finansije zemlje i koče privredni rast.

  „Ako Vlada Srbije ne preduzme neophodne mere dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije“, rekao je Petrović.

  Lokalne samouprave i gradovi za investicije, prema njegovim rečima izdvajaju svega jedan odsto BDP ili 330 miliona evra dok zemlje centralne i jugoistočne Evrope izdvajaju dva odsto.

  Dodao je da Grad Beograd 15 odsto godišnjeg rashoda ili oko 100 miliona evra daje za pokrivanje gubitaka u Gradskom saobraćajnom preduzeću „Beograd“, jer polovina stanovništva ne plaća karte ili ima povlašćen status, a nema dovoljno novca za investicije.

  „U prethodne tri godine za investicije je odvojeno svega 80 miliona evra a trebalo je barem duplo“, rekao je Petrović.

  Dodao je da Beograd i Novi Sad otpadnu vodu izbacuju u Dunav jer nema centralnog prečistivača, a veliki broj stanovnika u glavnom gradu nema ispravnu vodu za piće i kanalizaciju, deponija u Vinči pravi probleme, a nedostaju i predškolske ustanove.

  Zaduživanje Grada Beograda radi povećanja investicija nije prema njegovim rečima dobar model jer je dug sa 60 miliona evra u 2007. godini narastao na sadašnjih 410 miliona evra.

  „Beograd je u vreme kada je uzimao kredit kako bi investirao nije štedeo na tekućoj potrošnji već je zbog populističkih mera delio 13. penziju“, rekao je Petrović.

   Grad Novi Sad prema njegovim rečima ima stabilnije finansije od Beograda ali nema novca za investicije.

  Dodao je da ne treba zaboraviti da je Novi Sad prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave i transfera još dobija milijardu dinara.

  „Opasnost po gradsku kasu mogao bi biti dug apoteka u vlasništvu lokalne samouprave od oko 400 miliona dinara i gubitak Sportskog i poslovnog centra „Vojvodina“ čiji je akumulirani gubitak 500 miliona dinara“, rekao je Petrović.

  Grad Niš je krajem pošle godine prema njegovim rečima kasnio u plaćanju obaveza u vrednosti od tri milijarde dinara što predstavlja više od trećine njegovog budžeta.

  U prethodne tri godine, kako je rekao Petrović, Grad Niš je dobijao vanrednu pomoć iz republičkog budžeta ukupno oko pola milijarde dinara i uzimao kredit za likvidnost da bi platio hitne obaveze.

  „U najtežoj situaciji je gard Kragujevac jer je na kraju 2015. godine dugovao četiri milijarde dinara što je skoro jednako godišnjem budžetu, lokalna javna preduzeća duguju dve milijarde dinara, a gradska toplana Energetika duguje svima i potražuje od svih. To preduzeće EPS-u i Srbijagasu duguje 12 milijardi dinara“, rekao je Petrović.

  Na pitanje da li očekuje da te probleme reši novi premijer Srbije, Petrović je rekao da „on to mora da uradi“.

  Dodaje da su oni koji su bili dužni da te probleme vide prethodnih godina su ministri privrede, finansija i lokalne samouprave.

  „Niš i Kragujevac bi se finansijski raspali ako se ništa ne preduzme. Fiskalni savet će rezultate istraživanja prezentovati Međunarodnom monetarnom fondu“, rekao je Petrović.

  Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da su zajednički problemi lokalnih javnih preduzeća višak zaposlenih.

  „U 500 lokalnih javnih preduzeća u kojima radi 64.000 ljudi oko 10.000 je višak „, rekao je Vučković.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE