Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SRPSKI testovi na koronu u laboratorijama ŠIROM SVETA

  Osnivač i direktor niške kompanije „Neomedika“, Saša Tričković, izjavio je da se njegova kompanija ove godine reorganizovala u uslovima pandemije, prilagodila okolnostima i počela da proizvodi testove na koronavirus, koji se koriste širom sveta.

  „U Srbiji se tada radio samo PCR test, odnosno brza dijagnostika dokazivanja antigena. Mi smo razmišljali kako da zadovoljimo tržište koristeći sopstvene resurse i rešili da koristimo platformu koju imamo, inovirani ELISA sistem. Unapredili smo test, dodali mu reagense i krenuli u proizvodnju kovid testova i to za sve tri klase antitela“, rekao je Tričković za Medijski istraživački centar iz Niša.

  Kako je objasnio, Neomedika je jedina u Srbiji i jedna od retkih kompanija Evropi koja radi jednu klasu više, takozvanu „IgA klasu“ ranih antitela i dodao da je to omogućilo da pokriju domaće tržište, ali im je izvoz ostao primarni cilj.

  Tričković je naveo da je ta kompanija svojim reagensima do sada snabdevala više od 80 zemalja širom sveta, između ostalih, čitav zdravstveni sistem zemlje poput Egipta, države sa skoro 100 miliona ljudi, kao i da se novim kovid testovima snabdevaju gotovo sve krajeve sveta. 

  „Kovid testovi nalaze se u Srednjoj i Južnoj Americi, i u Evropi. Bliski Istok je naš tradiocionalni kupac. Spremamo registraciju za Indiju i Meksiko, a od nedavno se naši testovi na kovid koriste i u Panami. Iako je kvalitet testova ključan, registracija je komplikovana u bilo kojoj državi na svetu. Prvo smo se registrovali u Srbiji, a onda krenuli u izvoz. Registracija je spor proces, samo u Indiji traje oko godinu dana“, naglasio je on.

  Prvo Grčka, a onda Rumunija

  Tričković je naveo da je Grčka prva zemlja Evrope koja je počela da koristi te testove, a potom i Rumunija, koja ima veliki broj zaraženih i prati prokuženost nacije i nivo antitela, dok u Zapadnoj Evropi sarađuju sa laboratorijama iz Nemačke, Francuske, a test „Naisa“ prepoznale i poliklinike u Londonu.

  Pokrili smo Veliku Britaniju, sledeća destinacija nam je Španija gde dogovaramo sa velikim lancem laboratorija. Toliko velikim da zapošaljavaju i po 35.000 ljudi“, istakao je on.

  U Srbiji „Naisa“ testove koriste privatne laboratorije, iako ova kompanija pokriva oko 70 odsto tržišta kada je reč o imunologiji, a Tričković pretpostavlja da državno zdravstvo još ne radi sa njihovim testovima zbog kapaciteta, jer se u jednoj smeni može odraditi tek 120 testova, što je za zdravstvo Srbije malo. 

  „Zato se još uvek rade brzi testovi i testovi na ukupna antitela, bez jasne diferencijacije. Postoji veliko intetesovanje vrhunskih ustanova, kao što su Batut i Zavodi za javno zdravlje. Očekujem da oni do kraja godine nabave aparat Naissa, a da ih nakon toga Fond snabdeva kovid testovima“, dodao je on.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE