Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Austrijski ski centar na sudu zbog „skijaške epidemije“

  Nezavisna stručna komisija pokrajine Tirol objavila je u Insbruku svoje rezultate istrage o slučaju ski centra Išgl.

  Propusti, kašnjenja, zataškavanja – i niz grešaka vlasti sežu sve do austrijskog saveznoga kancelara Sebastiana Kurca, navodi Dojče Vele.

  Na 287 stranica Komisija dokumentuje kako su propusti vlasti omogućili da ski centar Išgl postane žarište širenja koronavirusa. U izveštaju se postavlja i pitanje „ko će preuzeti političku odgovornost za tu katastrofu“.

  Do sada je tirolska vlada privlačila pažnju pre svega izbegavanjem odgovornosti.

  „Vlast je uradila sve ispravno”, tvrdio je 16. marta 2020. na austrijskoj televiziji Bernhard Tilg, tirolski pokrajinski ministar zdravstva.

  Bilo je to tri dana nakon što su hiljade turista na brzinu pobegle od karantene u Išglu. Odatle se virus proširio u 40 zemalja.

  Prvi slučajevi infekcije na Islandu utvrđeni su kod turista koji su bili na skijanju, u Norveškoj su govorili o „skijaškoj epidemiji“, a u Nemačkoj je bilo prenošenja infekcije preko skijaša iz Išgla, piše Dojče Vele.

  Letos je predsednik tirolske pokrajinske vlade ipak priznao greške, ali je garantovao da su sve odluke donošene „s najvećom odgovornošću u odnosu na tadašnja saznanja“.

  Razjašnjenje slučaja Išgl prati se na međunarodnom nivou, jer ga mnogi smatraju primerom pogrešnog postupanja u početku širenja pandemije. Nedavno je Njujork Tajms objavio članak o Išglu kao „vođi“ u širenju epidemije.

  Objavljivanje rezultata istrage pratilo je 35 novinara iz Austrije i inostranstva. Predsednik Komisije predstavio je vremenski prikaz vesti počevši od zaraženih turista na Islandu.

  Krizni menadžment je u toj fazi očito napravio „teške propuste“, tvrde članovi Komisije, a odluka da se skijaške žičare zaustavi tek 13. marta došla je prekasno.

  Haos koji je nastao u petak, 13. marta, članovi Komisije su predstavili na temelju izveštaja jednog očevica: „Turisti su bacali skije ispred mesta za iznajmljivanje, neki su u pancericama trčali do svojih automobila kako bi izbegli karantin.“

  Savezni kancelar Sebastian Kurc najavio je karantin na konferenciji za medije u 14 časova i 15 minuta, iako za to nije nadležan, a da prethodno nije bilo dogovoreno s lokalnim vlastima.

  To je „ne samo činjenično već i pravno problematično”, kaže se u izveštaju Komisije. Kurcova najava je „Sprečila važnu epidemiološku kontrolu“.

  Žrtve još uvek čekaju javno izvinjenje. I na ostavke koje se tiču ne samo tirolskog političara zaduženog za zdravstvo Bernharda Tilga. Ali svi odgovorni su i danas na funkciji – i ovaj izveštaj sigurno neće ništa promeniti.

  Pored krivičnog postupka, protiv Republike Austrije u toku su tužbe za naknadu štete, a u planu su i kolektivne parnice. Istraživanje predmeta oko slučaja Išgl je prema tome tek počelo, prenosi Dojče Vele.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE