Srpski stručnjak sa Harvarda o tome šta nas čeka sa DELTA SOJEM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski stručnjak sa Harvarda o tome šta nas čeka sa DELTA SOJEM

  Profesor Vladica Veličković, predavač na Harvard TH Chan školi javnog zdravlja u Bostonu, upozorio je da je novi talas delta sojem koronavirusa neminovnost.

  „Imajući u vidu visoku kontagioznost (zaraznost) soja incidence će takođe biti visoka“, kaže Veličković.

  Incidenca ili učestalost je statistički pojam kojim se u epidemiologiji izražava broj novozaraženih ili novoobolelih osoba na najčešće milion stanovnika, u toku nekog vremenskog perioda.

  Profesor Veličković naglašava da će u zemljama u kojima je veliki broj građana vakcinisan i broj hospitalizovanih biti neuporedivo manji, a smrtnost niža u poređenju sa prethodnim talasom.

  „To je glavna prednost vakcinacije. Definitivno moramo naučiti da živimo sa koronom jer dok se ne ugase velika žarišta (poput Indija, Brazila, Afrike) novi sojevi virusa su neminovnost“, kaže on.

  Sa druge strane, kaže Veličković, da ćemo uskoro krenuti sa insistiranjem da proizvođač vakcine mora da bude transparentan kada je upitanju efikasnost vakcine, korigovana za prosečnu starost populacije u studiji, komorbiditete, i ostale bitne faktore i na koji soj konkretno.

  „Marketing pojedinih vakcina bio je jako kontraproduktivan i dalje će izazvati još veću štetu u kontroli pandemije“, ističe profesor.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

  Srpski stručnjak sa Harvarda: Većina u Srbiji BEZ ZAŠTITE od korone u septembru!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE