Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski pisac među 115 najugroženijih pisaca sveta

  Među 115 najugroženijih pisaca sveta, na listi Međunarodnog PEN-a, nalazi se i pisac i novinar iz Srbije Marko Vidojković.

  PEN navodi da su višegodišnje pretnje Vidojkoviću posledica orkestriranih napada državnih i drugih aktera na pisce i novinare, s ciljem da ućutkaju kritički glas.

  „Ovde je situacija sa medijima katastrofalna, sloboda novinara je izuzetno ugrožena i to međunarodna javnost mora da zna“, kaže Vidojković, koji je zbog pretnji morao da ode iz zemlje, piše Cenzolovka.

  Vidojković za Cenzolovku kaže da je situacija sa medijima u Srbiji katastrofalna, te da je sloboda novinara izuzetno ugrožena, što međunarodna javnost mora da zna.

  „Drago mi je što je Srbija došla, putem ove liste – sticajem okolnosti, preko mene – u fokus međunarodne pažnje“, poručuje Vidojković.

  Vidojković je tokom 2021. i 2022. godine prijavio više od 50 pretnji smrću, od kojih su samo dve završile presudom, podseća Međunarodni PEN, objašnjavajući zašto je na listi najugroženijih pisaca.

  „Najekstremniji i najvidljiviji primer onoga što se događa u Srbiji“

  „Direktan i iskren, pisac i novinar Vidojković poznat je po kritičkom odnosu prema vlasti u Srbiji. Vidojković je prijavljivao da je bio meta kampanja blaćenja vladajuće partije (Srpske napredne stranke, prim.nov.), uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić“, navodi PEN.

  Kontinuirane pretnje Vidojkoviću došle su nakon neprestanih orkestriranih napada na pisce i novinare u Srbiji, od strane državnih i drugih aktera, s ciljem da ućutkaju njihov kritički rad i izveštavanje, navodi PEN.

  Vidojković za Cenzolovku kaže da je on najekstremniji i najvidljiviji primer onoga što se događa u Srbiji i na mikronivou.

  „Ljudi koji pokušavaju da ukažu na ono što ne valja u njihovim sredinama, takođe se suočavaju sa pretnjama, opasnostima, fizičkim napadima…“, navodi on.

  PEN, između ostalog, podseća i da je Vidojković saradnik dnevnog lista Danas, čijoj je celoj redakciji nedavno jezivo prećeno salvom metaka i da će „završiti kao Šarli ebdo“.

  Međunarodne organizacije – među kojima i sam PEN – nedavno su, zbog ugrožene bezbednosti, obezbedile Marku Vidojkoviću i njegovoj supruzi relokaciju iz Srbije u inostranstvo.

  Izvor: 021, Cenzolovka

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE