Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski manastiri sa solarnim elektranama

  Deset manastira u Srbiji je u protekle dve godine ugradilo solarne elektrane i upisalo se u registar kupaca-proizvođača, što je doprinelo povećanju njihove samoodrživosti i smanjenju računa za struju.

  Zbirna snaga svih 10 manastirskih solarnih elektrana iznosi 207,6 kilovata, a među njima su manastir Žiča, manastir Presvete Bogorodice u selu Visočka Ržana, manastir Svetog Stefana u Lipovcu i manastir Sukovo nedaleko od Pirota.

  Manastiri koji koriste sunčevu energiju pretežno su smešteni u oblastima koje su najplodonosnije za solarne elektrane u Srbiji, na jugu i jugoistoku Srbije.

  „Solarna elektrana otvara mogućnost da kada nestane struje, možete da obavljate svoj posao i da ne zavisite od drugih. To je bio razlog zašto smo želeli i zašto smo postavili solarnu elektranu“, rekao je za portal Klima101 starešina manastira Presvete Bogorodice otac Rafailo, koji je inspiraciju za izgradnju solarne elektrane doneo sa Svete gore.

  Računi za struju niži za dve trećine

  U manastiru Presvete Bogorodice solarna elektrana, postavljena pre godinu dana, proizvodi oko 450 kilovat-časova na mesečnom nivou, znatno doprinoseći smanjenju računa.

  Manastir u Visočkoj Ržani jedan je od tri manastira u Eparhiji niškoj koja su se do sada okrenula Suncu u proizvodnji struje.

  Manastir Svetog Stefana u Lipovcu je odlučio da ugradi solarnu elektranu nakon što druga rešenja za smanjenje računa nisu dali velike rezultate.

  „Naš manastir predstavlja ogroman kompleks – imamo četiri konaka, veliku ekonomiju, hram, prodavnicu, pomoćne zgrade… Samim tim, naši izdaci za struju bili su izuzetno veliki. Štaviše, ti računi su bili su najveći manastirski rashod na godišnjem nivou, što je bio ozbiljan problem, objašnjava otac Evstatije iz manastira u Lipovcu.

  Troškovi za solarnu elektranu bili su previsoki za sam manastir, ali je uz donatorsku pomoć stanovništva, pojedinih kompanija i institucija, uspeo da sakupi neophodan iznos.

  „Sada plaćamo trećinu onoga što smo plaćali pre solarne elektrane. A računajući poskupljenja koja su se u međuvremenu desila, nama bi računi verovatno bili i četiri puta veći od aktuelnih da nismo izgradili solarnu elektranu“, naglasio je otac Evstatije.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE