Srpski haker optužen za prevaru od 70 mil. USD, izručen Americi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski haker optužen za prevaru od 70 mil. USD, izručen Americi

  Državljanin Srbije A.S. koji je optužen da je prevario investitore za više od 70 miliona dolara, izručen je SAD, rekao je v.d. tužioca za Severni okrug države Teksas Prerak Šah, saopštila je američka ambasada u Beogradu.

  Srpske vlasti su 24. jula 2020. uhapsile A.S. (32), na osnovu američkog privremenog zahteva za hapšenje. On je kasnije pristao na izručenje, a američki Federalni istražni biro (FBI) je 4. februara obavio njegovo prebacivanje iz Srbije u Severni okrug Teksasa, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu američke ambasade.

  Kako se navodi u saopštenju, A.S. i druge osumnjičene prevarante optužnica podignuta pred Velikom federalnom porotom sa sedištem u Dalasu u julu 2020. godine tereti za zaveru radi internet prevare i zaveru u cilju pranja novca.

  Ostali učesnici u prevari su K.K, K.F, A.K, M.P, U.S i N.K, svi uhapšeni u julskoj akciji srpske policije. Jedan od prevaranata iz Amerike, H.M, uhapšen je u oktobru 2020. u Kaliforniji.

  “Ova digitalna prevara u vrednosti od 70 miliona dolara obuhvatila je nekoliko kontinenata i bila usmerena i protiv američkih građana i protiv stranaca”, rekao je Prerak Šah.

  Prema navodima optužnice, optuženi su učestvovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi. Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da “investiraju” u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

  Oni su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao “lider na svetskom tržištu binarnih opcija”, hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

  Na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili su da investitori od njih mogu “kupiti bitkoine upola tržišne cene” zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade “non stop širom sveta”.

  Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme.

  “Optužnica samo navodi kriminalne radnje, ali ona nije dokaz. Optuženi su nevini dok se i ako se u sudnici ne dokaže da su krivi”, dodaje se u saopštenju. Ukoliko budu osuđeni, A.S. i ostali optuženi dobiće kazne do 20 godina zatvora.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Beli

   Koliko ja znam da je FBI da Americka federalna policija kakve veze imaju sa ostatkom sveta a ovo ostalo ne verujem jer kad trgujes bitcoinom na sopstvenu odgovornost tako da nema dalje

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE