Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski dinar na kursnoj listi u S. Makedoniji

  Narodna banka Severne Makedonije objavila je da je donela odluku o dodavanju srpskog dinara na kursnu listu, počev od 1. novembra.

  Kako se navodi, Savet Narodne banke Severne Makedonije je 13. oktobra ove godine doneo Odluku o načinu utvrđivanja i objavljivanja srednjih kurseva, u kojoj je najznačajnije uključivanje srpskog dinara na kursnu listu Narodne banke.

  Ta odluka će, precizira se, početi da se primenjuje od kursne liste formirane 1. novembra 2022. godine.

  „Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske saradnje i podstiču se privredni subjekti da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, imajući u vidu da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše države“, ističe se u saopštenju centralne banke Severne Makedonije.

  porez

  Severna Makedonija

  Istovremeno, dodaje se, mogu se očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom na to da je broj turista iz Srbije koji dolaze u Severnu Makedoniju značajan.

  „Odluka da se srpska valuta uvrsti u kursnu listu dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje centralnih banaka dve zemlje i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku NBS da na svoju kursnu listu uključi i makedonski denar“, navodi se u saopštenju Narodne banke Severne Makedonije.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE