Srpska privreda u plusu 433 mlrd. RSD, trgovci APSOLUTNI pobednici

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska privreda u plusu 433 mlrd. RSD, trgovci APSOLUTNI pobednici

  Privreda Srbije prošlu godinu je završila sa profitom od 433,5 milijarde dinara, što je za petinu bolji rezultat od prethodne.

  Većina sektora je i u vremenu pandemije upisala “plus” u poslovne knjige, ali apsolutni dobitnik otežanih uslova poslovanja je – trgovina na veliko i malo, pišu Novosti.

  Trgovci su zaradili dobit od čak 134,8 milijardi i ona je za 81 odsto veća nego godinu pre. Saobraćaj i skladišta, kao i smeštaj i ishrana, poneli su teret krize – prvi sa “minusom” od 11,5 milijardi, a drugi sa 9,1 milijardom manjka.

  Podatke je sumirala Agencija za privredne registre, analizirajući finansijske izveštaje sačinjene za statističke potrebe.
  I prema podacima za 106.111 privrednih društava, broj zaposlenih je povećan za 43.592, a plate za 9,5 odsto. Izveštaje je predalo i 112.103 preduzetnika, koji upošljavaju u proseku po dva radnika.

  Dobitnici i oni “na granici”

  Izdvajaju se tri grupe delatnosti, prva su sektori koji su uvećali obim aktivnosti i rezultat, objašnjava Ružica Stamenković, registrator u Registru finansijskih izveštaja.

  Pored trgovine, prerađivačka industrija je povećala rezultat za 12,6 odsto, građevinarstvo za 72,6 odsto, informisanje 19,6 odsto, snabdevanje električnom energijom je uvećalo profit 6,6 puta, ali tek kada se dobiju napomene uz izveštaje moći će da se tumači kako je do tolikog povećanja došlo. Poljoprivreda je ušla u profitabilne delatnosti.

  Drugu grupu sektora čine oni koji su pretrpeli posledice korone, ali su se zadržali na granici profitabilnosti. To su poslovi sa nekretninama, čiji je dobitak smanjen za četiri petine.

  Gubitnici

  Rudarstvo je istopilo 93 odsto rezultata iz ranije godine, a umetnost, zabava i rekreacija je izgubila 78,9 odsto ranijeg profita.

  U trećoj grupi su sektori koji su pretrpeli ozbiljne gubitke. To su saobraćaj i skladište, koji imaju gubitak od 11,5 milijardi dinara i ugostiteljstvo sa manjkom od 9,2 milijarde dinara, istakla je Ružica Stamenković.

  Najveći doprinos dala su srednja i mala preduzeća, koja su uvećala rezultat za jednu trećinu. Najveći rezultat postigla su velika, dok su mikropreduzeća ostala u sferi negativnog poslovanja, sa 13,3 milijarde dinara gubitka. Više od polovine dobiti, 51 odsto, ostvareno je u Beogradskom regionu.

  Javne firme na stazama dobitka

  U 2020. godini je poslovalo 545 javnih preduzeća. Vratila su se na staze dobitka, pa su ostvarili profit od 29,6 milijardi dinara. To je 6,8 odsto dobiti cele privrede.

  Imali su rast aktivnosti za 1,7 odsto i smanjenje rashoda za 2,2 odsto. Smanjili su i broj zaposlenih za 1.194. U njima je 114.451 zaposleni, što je 9,4 odsto angažovanih na nivou privrede.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE