Srpska artiljerija "GAĐA" svoje tržište u svetu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska artiljerija “GAĐA” svoje tržište u svetu

  Srbija je prošle godine izvezla više od 1.500 artiljerijskih raketa, 72 artiljerijska oruđa i deset oklopnih borbenih vozila, objavio je portal Balkanska bezbednosna mreža.

  Kako navodi taj portal pozivajući se na izveštaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji je dostavljen OEBS, glavna tržišta Srbije bila su Kipar, Grčka, Turska, UAE, Saudijska Arabija, Jermenija, SAD i Izrael.

  “Teško naoružanje artiljerijska oruđa i borbena vozila izvezena su na Kipar. Radi se o nastavku posla koji je realizuje od 2019. koji obuhvata divizion samohodnih artiljerijskih sistema Nora-B52 kalibra 155 milimetra, artiljerijska komandna i izviđačka borbena vozila Miloš i pripadajuća logistička vozila. U izveštaju za 2019. navedeno je da je izvezeno 12 artiljerijskih sistema i četiri borbena vozila”, navodi se.

  Na izvoznoj listi je 60 artiljerijskih oruđa za Ugandu, a prema izvorima tog portala to su minobacači kalibra 120 milimetara.

  “Iz Srbije je izvezeno je 1.500 artiljerijskih raketa u Tursku i 25 u Grčku. Iako je po količini grčki posao skroman, on je ove godine prerastao u ekonomski i politički važan posao jer je beogradska firma EDePro ugovorila izvoz velike količine raketa G-2000 kalibra 122 mm dometa 40 kilometara”, dodaje se.

  Grčka se odlučila za nabavku raketa za svoje višecevne lansere raketa RM-70, čehoslovački derivat poznatog sovjetskog BM-21 Grad.

  U izveštaju za OEBS se navodi i izvoz čak 9.600 raketa kalibra 107 mm u UAE, u kategoriji izvoza artiljerijskih sistema. Emiraćani su i ranije bili veliki korisnik raketa iz Srbije i prema podacima za 2019. nabavili su 23.705 komada, a godinu dana ranije 14.200 komada.

  U listi za rakete i lansere su rakete 122 mm i raketni motori i osim Turske i Grčke tu su i 1.000 komada za Saudijsku Arabiju, 100 za Jermeniju i 10 za Izrael.

  “Uzorci koji su otišli na Kakvaz privukli su pažnju medija jer su azerbejdžanske vlasti ukazale na to da su po položajima njihove vojske padale rakete G-2000”, dodaje se.

  Portal dodaje da se na listi izvoza malog naoružanja prema prijavi UN nalazi i 56.218 komada raznog naoružanja, iz nove proizvodnje ali i viškova.

  “Sasvim očekivano, tu je i naoružanje koje su građani predali državi pod pritiskom zakona o oružju, sa složenom procedurom odobravanja dozvola za posedovanje. Kasnije, to naoružanje posredstvom privatnih firmi odlazi dalje uglavnom u SAD, sudeći po oglasima iz američkih medija i prezentacijama na društvenim mrežama”, dodaje se.

  U kategoriji lakog naoružanja ima više od 1.100 teških mitraljeza, devet protivoklopnih sredstava, šest bestrzajnih pruđa i više od 4.000 minobacača kalibra 60 milimetra.

  Izvor: Beta

  Foto: MoD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE