Srceparajući kratki film o debeloj devojci koja je smršala

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srceparajući kratki film o debeloj devojci koja je smršala

  Da li ste se nekada našli u situaciji da gledate emisiju, film ili intervju o nekome koji se bori sa ozbiljnim poremećajem uzrokovanim sopstvenim odnosom prema telu? Verovatno da jeste. Zapravo, ovaj problem je toliko bio zataškivan da je načinjeno da izgleda kao grip – dobiješ je jedan dan, to traje nekoliko dana i prođe.

  Pre nekoliko godina su strani mediji bini puni vesti o Nikol Riči i Lindzi Lohan. Uprkos naslovima koji su govorili o tome kako one zastrašujuće izgledaju, koliko su mršave, mi smo gledali kako one idu na plažu, kako posećuju klubove ili kako jedu. Sve je to bilo veoma bizarno.

  Ostavimo po strani kontradiktoran narativ koji govori da je neko bolestan dok se istovremeno prikazuje aktivni način života. Ova medijska slika je samo produžila ideju da se poremećaji ishrane mogu desiti samo belim mršavim ženama određene socioekonomske grupe. I dok se ovaj mit ponavlja,svako ko se ne uklapa u taj određeni kalup smatra se kao zdrav.

  Pesma iz 2015 “When The Fat Girl Gets Skinny” od pesnikinje Blajt Baird, je stekla slavu na internetu nakon što je pretvorena u kratki film. On dokazuje da pogrešne pretpostavke o tome kako neko sa poremećajem ishrane izgleda mogu da naprave razliku između toga da li će neko zatražiti pomoć i izlečiti se. Dok nas narrator vodi kroz svoju borbu, vidimo kako su drugi imali pogrešne i površne predrasude o njoj.

  Ako razviješ poremećaj u ishrani i ako si već mršav, ideš u bolnicu.

  Ako razviješ poremećaj u ishrani, a nisi mršav u startu onda postaješ dobar primer.

  Kada sam ja “isparila”, naravno da mi je svako čestitao na tome što sam postala zdravija.

  Medijski narativi nam daju sliku ljudi sa poremećajima u ishrani kao nekoga ko ima određeni tip građe. Ali šta se dešava u realnosti, kada počinjemo da sudimo o ljudima na osnovu onog što nam je prikazano kao tačno? Da li možete da zamislite šta se dešava sa nekim kada, dok pokušava da se oporavi, neprestano sluša koliko bolje izgleda sad kad je smršao?

  Pogledajte ovaj kratak film i setite se sledeći put da sve nije kako izgleda ili kako su vam govorili.

  Izvor: BIZLife, culturacolectiva.com

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE