Srbija ustaje protiv GMO?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija ustaje protiv GMO?

  U gradovima širom naše zemlje u subotu će biti održani protesti “Za Srbiju bez GMO”, kao deo međunarodnog skupa “Marš protiv Monsanta-Bajera”.

  Stručnjaci upozoravaju da Srbija zbog zdravlja dece i potomstva, nikako ne bi trebalo da dozvoli GM, da ne bismo smeli da pokleknemo i zarad članstva u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dozvolimo promet GM robe kroz našu zemlju.

  Posle prodaje zemlje, katastrofalnih privatizacija, uvoza škart mesa i nekvalitetnih proizvoda iz EU, sprema se novi atak na srpsku poljoprivredu i prehrambenu industriju, a to je eventualno donošenje novog zakona o GMO, koji bi ovo mogao da liberalizuje, upozorava profesor Miladin Ševarlić, iz organizacije Društvo srpskih domaćina, kao jedan od organizatora protesta.

  U Srbiji je 140 gradova i opština usvojilo Deklaraciju protiv genetski modifikovanih organizama. Među onima koje to nisu uradile je, recimo, Sremska Mitrovica. Oni nikada nisu hteli da dozvole da ova deklaracija bude tema njihove skupštine.

  Kako kaže profesor Ševarlić, on je predlagao i Skupštini Srbije da se usvoji krovna Deklaracija o GMO, koja bi bila ista kao ona što su usvojile opštine i gradovi. Uz to, smatra profesor, pre donošenja novog ili izmene postojećeg zakona o GMO, treba obavezno sprovesti referendum, da se građani izjasne da li su za uzgoj, uvoz i promet GM proizvoda i protiv toga.

  Tajni spiskovi političara

  Genetski modifikovani poljoprivredni proizvodi i herbicidi koji izazivaju rak, nisu samo u službi sticanja profita, nego su i svojevrsni čuvari interesa političara.

  Ovo je pokazao slučaj nemačkog farmaceutskog giganta Bajera. Prošlogodišnjom kupovinom američkog Monsanta, proizvođača agrohemijskih proizvoda sumnjivog ugleda i još lošijeg imidža, koncern je bacio ogromnu senku na svoje postojanje, dugo 156 godina.

  Procurilo je, naime, da Monsanto u Francuskoj ima tajne spiskove političara, naučnika i novinara, s njihovim imenima, telefonima, privatnim adresama, čak i hobijima. Namera je bila da se drže u šaci. Navodno takvi popisi postoje i u Nemačkoj i drugim zemljama. Sve to, kažu u Bajeru, nisu znali.

  Izvor: Novosti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE