"Gondola će biti izgrađena, naknadna pamet nas ne interesuje"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Gondola će biti izgrađena, naknadna pamet nas ne interesuje”

  Skupština grada odbacila je predlog Radeta Veljanovskog, šefa odborničke grupe “Građanski demokratski forum – inicijativa žena Srbije”, da se stavi van snage Plan detaljne regulacije za gondolu od Kalemgdana do Ušća jer je, kako je navedeno, reč o štetnom projektu.

  Ovakav predlog zamenik gradonačelnika Goran Vesić je ocenio kao “naknadnu pamet”.

  „Evidentni stručnjaci iz oblasti istorije arheologije, istorije umetnosti, zaštite kulturnih dobara smatraju nedopustivim da se Beogradska tvrđava, koja zaštićena kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju i koja je naporom Srbije stavljena na listu za nominaciju za UNESCO listu svetske baštine danas se na najgrublji način devastira i obezvređuje previđenom izgradnjom kilometarske linije žičare i konstrukcije gondole“, rekao je Veljanovski, prenosi Insajder.

  „Ovo što sada radite se zove naknadna pamet“

  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je predlog Veljanovskog ocenio kao potpuno nepoznavanje materije, nepoštovanje zvaničnih institucija Srbije i ružno politizovanje jednog projekta.

  “Većina onih koji sada govore o gondoli nisu reč rekli kada je donesen ovaj plan. Ovo što sada radite se zove naknadna pamet. Da ste učestvovali u procesu donošenja plana možda su neke vaše primedbe i mogle da budu prihvaćene. Često prihvatamo primedbe koje su opravdane, ali pošto niste učestvovali u donošenju plana jer vas to tada nije interesovalo onda žao mi je, ali je plan usvojen”, rekao je Vesić.

  On je dodao da nijedna zvanična institucija nije protiv izgradnje gondole.

  “Gondola će biti izgrađena. Imali ste prilike da učestvujete u raspravi, naknadna pamet nas ne interesuje. Beogradska tvrđava će biti ono što treba da bude, turistička atrakcija i za razliku od vas stavićemo je na listu UNESCO-a pošto ni za to niste bili sposobni”, poručio je Vesić.

   

  Prema istraživanju Insajdera, u Planu generalne regulacije, koji je po definiciji osnov za sve detaljne planove izgradnje u gradu Beogradu, piše da je zabranjeno postavljanje žičara na Beogradskoj tvrđavi.

  Iako u suprotnosti sa Planom generalne regulacije, u međuvremenu je usvojen i Plan detaljne regulacije za gondolu. Za izradu ovog plana republički Zavod za zaštitu spomenika kulture je dao svoju saglasnost 2017.

  Izvor: Insajder

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE