Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija prvi put suzdržana: Rezolucija UN o ruskom plaćanju odštete Ukrajini

  Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora biti pozvana na odgovornost za kršenje međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu. Navodi se da to treba da uključi plaćanje odštete Kijevu.

  Za usvajanje rezolucije glasale su 94 članice UN, 14 je bilo protiv, a uzdržane su bile 73 države, uključujući Srbiju. Sve ostale zemlje Zapadnog Balkana glasale su za usvajanje rezolucije.

  Uz Rusiju, protiv rezolucije su bili i Belorusija, Kina, Iran, Sirija, Severna Koreja, Kuba, Nikaragva…

  Ova rezolucija dobila je najmanju podršku od pet rezolucija povezanih sa Ukrajinom koje je Generalna skupština UN usvojila od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara.

  Srbija je do sada glasala za usvajanje rezolucija o Ukrajini.

  Rezolucijom se ukazuje na potrebu za uspostavljanjem „međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete, smrtnog ishoda ili povrede“, proisteklih iz „štetnih radnji“ Rusije protiv Ukrajine.

  U rezoluciji se preporučuje da zemlje članice Generalne skupštine UN, u saradnji sa Ukrajinom, stvore „međunarodni registar“ za dokumentovanje potraživanja i informacija o šteti, smrtnom ishodu ili povredi, nanetih Ukrajincima i njihovoj vladi.

  U Generalnoj skupštini UN, za razliku od Saveta bezbednosti, ne postoji pravo veta, ali rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu pravno obavezujuće.

  Izvor: Beta

  Foto: UN

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE