Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija prva u Evropi po rastu stranih turista

  Srbija je, prema najnovijem izveštaju Evropske turističke komisije, i ove godine na prvom mestu u Evropi po stopi rasta dolazaka i noćenja stranih gostiju u odnosu na period pre pandemije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić.

  On je precizirao da u prvom kvartalu 2024. godine u odnosu na isti period 2019. godine, Srbija beleži povećanje broja stranih gostiju za 42 odsto, a noćenja od čak 70 odsto i da je po oba kriterijuma vodeća destinacija u Evropi.

  „Ovi rezultati sada već pokazuju da povratak stranih gostiju nije bio posledica privremenog skoka nakon korona krize, već da imamo stabilan i to vrlo dinamičan rast stranih turista sa velikog broja tržišta“, rekao je Kandić na „Beogradskom manifestu“.

  Srbija je, kako je istakao, ove godine i vodeća zemlja u Evropi po tempu oporavka turističkog prometa sa Кinom koji je prevazišao nivoe pre pandemije, i to za 30 odsto u dolascima i 57 odsto u noćenjima u poređenju sa prvim kvartalom 2019. godine.

  Za tri meseca blizu 600 miliona evra prihoda

  „Veliki broj direktnih letova Er Srbije ka svim najvažnijim destinacijama je bio presudan faktor za brz povratak stranih gostiju“, rekao je Kandić.

  Kandić je rekao da očekuje da će 2024. godina biti rekordna za turizam Srbije, a da će rastu turističkog prometa doprineti ne samo strani, već i domaći gosti koji su i nakon pandemije pokazali veliki interes da turistički putuju Srbijom.

  On je ukazao i na rekordne prihode od stranih gostiju koji u prva tri meseca ove godine iznose blizu 600 miliona evra, a što je povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period lane.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE