Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija ponovo jedina NEUSKLAĐENA sa novim odlukama Saveta EU o Ukrajini

  Srbija je ponovo jedina zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila sa novim odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog invazije na Ukrajinu.

  Kako je saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, Savet EU je 25. februara usvojio odluku (CFSP) 2023/4321 o restriktivnim merama kojom je na listu subjekata i tela koji podležu restriktivnim merama zbog podrivanja ili ugrožavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine dodato 87 fizičkih lica i 34 subjekta.

  Savet EU je 25. februara usvojio i odluku (CFSP) 2023/4341 o dodatnim restriktivnim merama portiv Rusije zbog njenih akcija na destabilizaciji situacije u Ukrajini.

  Istog dana Savet EU usvojio je i odluku (CFSP) 2021/4331 kojom je proširena lista pojedinaca, pravnih lica, entiteta u tela pod restriktivnim merama zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i zloupotreba, kao i odluku (CFSP) 2023/4311 kojom se proširuje lista pojedinaca entiteta i subjekata pod restriktivnim merama zbog situacije u Maliju.

  Sa četiri nove odluke Saveta EU uskladile su se sve ostale zemlje kandidati za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu – Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, BiH.

  Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu koja se nije uskladila ni sa prethodnih 13 odluka Saveta EU o restriktivnim merama zbog Ukrajine koje su donete u januaru i februaru ove godine i julu, septembru i novembru prošle godine.

  Nije se uskladila ni sa odlukom Saveta EU o primeni posebnih mera u borbi protiv terorizma iz jula 2022, kao ni sa odlukama Saveta EU o restriktivnim merama zbog situacije u Iranu usvojenim početkom decembra i u junu 2022.

  Izvor: Beta

  Foto: EbS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE