Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene u Avganistanu

  U ovoj zemlji žene imaju NAJMANJE PRAVA na svetu

  Talibanske vlasti u Avganistanu priznaju ženama najmanje prava u svetu, ocenile su Ujedinjene nacije. Misija UN je u saopštenju objavljenom na Međunarodni dan žena, 8. mart navela da je nova vlast u Avganistanu gotovo „jedinstvena u usredsređenosti da nametne pravila koja većinu žena i devojaka ostavljaju zarobljenim u kući“.

  Uprkos obećanjima talibana da će biti umereniji nego za vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001), ipak su nametnuli oštre mere od ponovnog preuzimanja vlasti u avgustu 2021.

  Talibani su zabranili ženama učešće u javnom životu, a devojčicama školovanje posle šestog razreda, sprovodili su javna pogubljenja posle presuda njihovih sudova i obračunavali se sa pripadnicima manjinskih zajednica.

  Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica misije u Avganistanu Roza Otunbajeva izjavila je da Avganistan pod talibanima „ostaje najrepresivnija država na svetu kada su u pitanju ženska prava“.

  Žene u Avganistanu

  Žene u Avganistanu (Pexels)

  „Uznemiravajuće je bilo sveočiti njihovim metodičnim, namernim i sistematskim naporima da izbace avganistanske žene i devojke iz javne sfere“, rekla je ona.

  Ograničenja kojima država ograničava žene, posebno zabrana obrazovanja i rada žena u nevladinim organizacijama, izazvala su žestoku međunarodnu osudu, ali talibani nisu pokazali znake da će povući mere.

  „Zatvaranje gotovo polovine stanovnika države u kuće je čin nacionalnog samopovređivanja. To će osuditi ne samo žene i devojke, već i sve Avganistance na siromaštvo. To će dodatno izolovati Avganistan od svojih građana i ostatka sveta“, rekla je Otunbajeva.

  Izvor: Beta/AP

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE