Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija POKLANJA zemljište vredno 6,25 mil. EUR nemačkom avio-gigantu

  Država Srbija pokloniće nemačkom investitoru MTU zemljište vredno 6,25 miliona evra za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje „Nova ekonomija“.

  Član Upravnog odbora MTU Aero Engines Mihael Šrajeg je u maju ove godine tvrdio da će ta kompanija kupiti zemljište na tada još neimenovanoj lokaciji u blizini Beograda, međutim dokument Komisije za kontrolu državne pomoći pokazuje da će zemljište biti poklonjeno.

  Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

  Komisija za kontrolu dodele državne pomoći odobrila je dodelu zemljišta ovoj kompaniji bez naknade na sednici 9. oktobra.

  Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 evra, prema proceni Poreske uprave. Ukupna površina dve katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.

  Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 evra do kraja 2025. u i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.

  U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 miliona evra, što je tržišna vrednost parcela koje se ustupaju.

  Izvor: Nova ekonomija

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE