Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Suspendovani NEZADOVOLJNI radnici nemačke firme u Zrenjaninu

  Najmanje 17 zaposlenih u kompaniji Drekslmajer u Zrenjaninu, suspendovano je zbog prošlonedeljne obustave rada.

  Radnici u pojedinim proizvodnim pogonima, u četvrtak su nakratko prestali da rade u sve tri smene, nezadovoljni obračunom zarada i radnom atmosferom u fabrici, posle čega ih je rukovodstvo pozvalo na razgovore.

  Drekslmajer zapošljava oko 6.000 ljudi, po čemu je u samom vrhu u Vojvodini gde posluje od 2007. godine. Sedamnaest radnika je zbog prošlonedeljne obustave rada dobilo rešenje o suspenziji.

  „Mnogi ljudi u kontaktu sa mnom rekli su mi da i plata i sve ostalo može da se stavi u drugi plan, ali da je atmosfera u firmi na ivici mobinga, da svi trpe neku vrstu mobinga ili diskriminacije. Oni u principu nemaju pravo glasa“, kaže Goran Jovanović iz sindikata Sloga u Drekslmajeru.

  Odnosno, za svaku izraženu kritiku snose posledice, kaže Jovanov i dodaje da je nezadovoljstvo eskaliralo kada su im podeljene platne liste, jer su radnici smatrali da im odrađeni sati nisu dobro obračunati.

  „Zbog toga je najveće nezadovoljstvo, što ne smeju da kažu šta misle i što nemaju, odnosno nisu imali do sada kome da kažu to“, dodaje Jovanov.

  Industrijski sindikat „brani“ kompaniju

  Na razgovore sa menadžmentom, sindikat Sloga nije pozvan. Pored predstavnika radnika, u njima je učestvovao jedino reprezentativni Industrijski sindikat, u kompaniji prisutan već deset godina.

  Protest radnika vide kao nezakonit čin i kažu da su zahvaljujući njihovoj intervenciji i razumevanju menadžmenta, pojedinci suspendovani, a ne otpušteni.

  „Ono što ja smatram da je glavni razlog jeste nedovoljna informisanost radnika, nedovoljna upućenost u način funkcionisanja i poslovanja kompanije i u probleme koje kompanija kao što je ova, koja se bavi autoindustrijom, i globalno ima“, rekao je predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić.

  Drekslmajer je, kaže, u samom vrhu po zaradama i beneficijama u ovoj branši u Srbiji. Podseća na situaciju od prošle godine kada su se poslodavci u Zrenjaninu žalili da im ta nemačka kompanija dobrim platama i uslovima odvlači zaposlene, te dodaje da su dogovorili povećanje zarada od preko 13 odsto.

  Priče o mobingu odbacuje. „Sama kompanija i Industrijski sindikat Srbije je puno uradio da taj mobing ljudima predstavi šta je to. Mi zvanično, koliko je meni poznaoi, u Drekslmajeru smo možda imali par slučajeva, ali za ovih deset godina“, dodaje Matić.

  Menadžment kompanije se saopštenjem oglasio u petak gde su naveli da su otvoreni za konstruktivan dijalog, zbog čega su radnike pozvali na razgovore i okrugle stolove.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE