Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija ne smanjuje nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku

  Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku na tržištu Srbije trebalo je da se, od 1. decembra ove godine, sa 0,25 spusti na evropske granice od maksimalnih 0,05 mikrograma po litru.

  To je bilo predviđeno Pravilnikom o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani usvojenim još prošle godine.

  Međutim, upravo usvojenim izmenama tog pravilnika vraćanje granice ove kancerogene materije na evropski maksimalni nivo odlaže se za 1. decembar 2023. godine, piše N1.

  Ministar poljoprivrede, uz saglasnost ministra zdravlja, donosi izmene Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, stoji u Službenom glasniku Srbije objavljenim 18. novembra. Novi pravilnik je već stupio na snagu.

  Nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku na tržištu Srbije, tako, i dalje ostaje podignut na 0,25 mikrograma po litru, što je pet puta više od evropskog maksimalnog nivoa za ovaj mikotoksin, koji je i sama Srbija primenjivala pre afere 2013. godine.

  Aflatoksin u mleko stiže preko kukuruza koji se koristi kao stočna hrana, a „proizvodi“ ga buđ. Zato je i jedno od ključnih pitanja bilo omogućiti adekvatno sušenje kukuruza pre skladištenja.

  Od 2013. do sada granice dozvoljenog aflatoksina u mleku u Srbiji su se nekoliko puta menjale – od 0,05, preko 0,5 do 0,25 mikrograma po litru.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE