Srbija još bliža "Turskom toku"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija još bliža “Turskom toku”

  Nakon što je Energetska zajednica dala Mišljenje o projektu Magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, delu Turskog toka, Srbija je značajno bliže izgradnji gasovoda kroz Srbiju, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

  “Činjenica da je Energetska zajednica u svom Mišljenju ‘zaključila da će novi gasovod unaprediti sigurnost snabdevanja kroz diversifikaciju ruta snabdevanja’, potvrda je naše argumentacije i očekujem ubrzan nastavak projekta kroz obavezujuću raspodelu kapaciteta i donošenje investicione odluke”, naveo je Antić u saopštenju.

  On je ocenio da je Mišljenje Energetske zajednice pokazatelj da je projekat izgradnje gasovoda kroz Srbiju dobro postavljen, u skladu sa Zakonom o energetici Srbije kao i sa evropskim energetskim direktivama.

  “Određeni uslovi koji su dostavljeni kroz Mišljenje Energetske zajednice, a pre svega sa stanovišta jačanja konkurencije, upućeni su Agenciji za energetiku Srbije koja će ih, kao nezavisno regulatorno telo, u skladu sa Zakonom o energetici, uzeti u obzir u daljim koracima vezanim za realizaciju projekta”, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

  Kako je planirano, gasovod kojim će se ruski gas dopremati preko Turske i Bugarske u Srbiju će ulaziti kod Zaječera, a iz Srbije u Mađarsku kod Horgoša.

  Izgradnja magistralnog gasovoda u Srbiji dužine 403 kilometra trebalo bi da počne za nekoliko meseci i da bude završena do kraja ove godine, kako bi bio u funkciji 2020. godine.
  [preporucene_vesti ids=”319084″]

  Izvor: Beta

  Foto: Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE