Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i Slovenija: Ogroman interes za poslovnu saradnju

  Veliki je interes privrednika Srbije i Slovenije da sarađuju, rečeno je na poslovnom forumu Srbija – Slovenija, na kojem je učestvovalo 600 kompanija.

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da je ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika da sarađuju, a to potvrđuje i poslovni forum na kom se okupilo se dva puta više privrednika nego na poslednja dva foruma.

  On je dodao da je na skup došao „prvi tip“ srpskih privrednika među kojima su najveće kompanije kao što su Nektar, Komtrejd, MK grupa i druge.

  Na forumu su, prema njegovim rečima, prvi put i brendovi odnosno kompanije iz IT industrije i turizma.

  „U poslednje dve godine robna razmena je premašila milijardu evra, srpski investitori uspešno rade u Sloveniji, a slovenačke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi“, kazao je Čadež.

  Najavio je da će Srbija ove godine otvoriti privredno predstavništvo u prostorijama Privredne komore Slovenije, a Slovenija će svoje predstavništvo u PKS otvoriti sledeće godine.

  Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup rekao je da „ovako velika manifestacija govori o veličini interesa privrednika dve zemlje da sarađuju“.

  „Uvoz iz Srbije je sve veći, a srpske firme su investirale u Sloveniju 200 miliona evra“, rekao je Gorjup i dodao da je i robna razmena od oko 1,5 milijardi evra.

  On je istakao da na privredni razvoj ne utiču samo velike sile kao što su Amerika, Rusija i druge zemlje, već da najveći deo odgovornosti ostaje „našim privredama koje treba da razvijaju poslovne modele i jačaju saradnju i razvoj“.

  Gorjup je podsetio da će se u pojedinačnim razgovorima privrednika govoriti o saradnji u oblasti digitalizacije, cirkularne ekonomije i turizma. „Verujem da će se u tim razgovorima pojaviti nove poslovne ideje“, rekao je Gorjup.

  Otvaranju foruma su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Slovenije Borut Pahor koji je boravio u zvaničnoj poseti Beogradu.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • ЈАНА

   У Словенији живи између 30.000-40.000 Срба, који ЈОШ УВЕК , немају статус националне мањине, а самим тим ни осталих права, везених за ту чињеницу? О чему ми заправо причамо?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE