Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i Hrvatska značajno povećale trgovinsku razmenu

  Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Hrvatske za prvih šest meseci ove godine bila je veća za 35,4 odsto nego u istom periodu 2021. godine, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

  Ubrzanje protoka robe na graničnim prelazima Batrovci-Bajakovo, između Srbije i Hrvatske, kao i nastavak realizacije inicijative dve komore za uspostavljanje kontrole na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik za robu biljnog i životinjskog porekla, biće i u narednom periodu u fokusu srpske i hrvatske privrede, rečeno je na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža i predsednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića.

  Dogovoreno je da se u narednih mesec i po dana održi sastanak nadležnih ministarstava Srbije i Hrvatske kako bi se u narednom periodu uspostavila kontrola robe koja zahteva fitosanitarni i veterinarski sertifikat na železničkom graničnom prelazu Šid-Tovarnik.

  „Dve komore će nastaviti da rade na inicijativama koje su pokrenule u Vinkovcima krajem maja ove godine, učinjeni su značajni koraci ka nadležnima u obe države i očekujemo u naredna dva meseca konkretan pomak po ovom pitanju“, rekao je Čadež.

  Ukupan broj teretnih vozila na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo u oba smera u 2021. godini iznosio je 378.000, odnosno na ulazu u Srbiju bilo je 226.000 vozila, a na izlazu 151.000 teretnih vozila, dok su tokom prošle godine 5.053 domaće kompanije ostvarile spoljnotrgovinsku razmenu sa Hrvatskom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE