Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apple

  Apple vraća zaposlene u kancelarije: Studija pokazala LOŠE STRANE rada od kuće

  Apple je postao jedna od najglasnijih firmi u korporativnom američkom zahtevanju da vidi što više zaposlenih češće za kancelarijskim stolovima.

  Prošle nedelje izvršni direktor Tim Kuk je odredio rok do 5. septembra da radnici budu u kancelariji najmanje tri dana nedeljno, što je poslednji od mnogobrojnih pokušaja tehnološke kompanije da vrati zaposlene.

  Odgovarajući na najnoviju politiku povratka u kancelariju, zaposleni u tehnološkom gigantu tvrde da su u stanju da rade jednako dobro od kuće kao i u kancelariji. Svoje mišljenje dele putem peticije koja zahteva „lokaciju fleksibilan rad” koji je počeo da kruži među zaposlenima u Apple-u tokom vikenda.

  U peticiji, koju je napisala grupa radnika poznatih kao „Apple Together“, tvrdi se da su zaposleni obavljali „izuzetan posao“ tokom pandemije, bilo da su radili od kuće ili iz kancelarije.

  Ali još uvek postoje pitanja o tome kakav efekat „daljinski rad“ ima na produktivnost. Nedavni podaci ukazuju na to da kulturološke karakteristike, koje stoje iza rada od kuće, znače da kompanije poput Apple-a koje zahtevaju da se radnici vrate u kancelariju mogu imati smisla.

  Apple, posao (Pixabay)

  Apple, posao (Pixabay)

  Opasnosti rada na daljinu

  Apple-ovi zahtevi da se zaposleni vrate u kancelariju do sada su naišli na uporno protivljenje. Čak 76 odsto zaposlenih je negativno odgovorilo na aprilsku anketu koja je pitala da li su voljni da se vrate u kancelariju, piše Fortune.

  Zaposleni koji se protive povratku u kancelarije tvrde da su u stanju da rade jednako efikasno i produktivno kod kuće, ali to možda nije u potpunosti tačno.

  Radnici na daljinu gube do 67 minuta dnevno radeći sitne i nepotrebne zadatke samo da bi dokazali svojim nadređenima da su zapravo virtuelno angažovani na svom poslu, prema julskom izveštaju Qatalog i GitLab.

  Sve više radnika na daljinu oseća se pod pritiskom da dokažu nadređenima da su vidljivi na mreži, i na taj način dodaju u proseku 5,5 radnih sati viška nedeljno u svoje redovne rasporede. Taj fenomen je nazvan „digitalni prezentizam“.

  Posao, Apple

  Posao, Apple (Pixabay)

  Loše strane rada od kuće

  Rad na daljinu je takođe mogao da doprinese pogoršanju radne kulture i posledično nižoj produktivnosti za određene zaposlene, prema drugoj nedavnoj studiji objavljenoj u MIT Sloan Management Review.

  Autori studije otkrili su da rad na daljinu dovodi do većeg broja manje važnih sastanaka koji utiču na sreću radnika i potencijalnu produktivnost.

  „Sastanci lošeg kvaliteta često se pretvaraju u manju produktivnost, a visok nivo multitaskinga može povećati stres“, rekao je koautor studije Tomas Roulet iz Cambridge Judge Business School.

  Multitasking, Apple

  Multitasking, Apple (Unsplash)

  Kako su se kompanije poput Apple-a borile sa politikom povratka u kancelariju, izvršni direktori drugih kompanija su bili još odlučniji da rad od kuće nema budućnost, a zaposleni bi trebalo da očekuju da će pravo uskoro biti ukinuto.

  Generalni direktor Goldman Saksa Dejvid Solomon nazvao je tu praksu „aberacijom“ za koju se kompanija nadala da će uskoro eliminisati. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask nedavno je rekao zaposlenima u kompaniji da očekuje da će ih uskoro lično videti u kancelariji ili da se „pretvaraju da rade negde drugde“.

  Za razliku od Tesle, Apple je fleksibilniji, te radnicima nudi hibridnu strategiju koja podrazumeva da dolaze u kancelariju samo tri dana u nedelji.

  Kompanija će i dalje morati pažljivo da uravnotežava očekivanja zaposlenih. Prošlog aprila, nekoliko zaposlenih u Apple-u sugerisalo je da su voljni da daju otkaz zbog politike vraćanja kompanije u kancelariju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE