Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija i EAEU: I Rusi nas „PUSTILI“ na tržište od 1,9 TRILIONA dolara

  Gornji dom ruskog parlamenta Saveta federacije ratifikovao je Sporazum o slobodnoj trgovini Evroazijske ekonomske unije (EAEU) sa Srbijom.

  Sporazum, koji je u skladu sa standardima Svetske trgovinske organizacije (STO), stupiće na snagu 60 dana nakon poslednje verifikacije u parlamentima svih zemalja članica.

  Strane se obavezuju da će liberalizovati uzajamnu trgovinu u skladu sa odredbama Sporazuma, a države članice EAES daju mogućnost srpskoj robi ravnopravni režim dostupa na tržište.

  Dokument obavezuje strane potpisnice da liberalizuju međusobnu trgovinu u skladu sa odredbama sporazuma i pravilima STO u cilju uspostavljanja režima slobodne trgovine između EAEU i njenih država članica, s jedne strane, i Srbije s druge strane.

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić s jedne strane i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegije Evroazijske ekonomske komijse Tigran Sarkisjan u Moskvi su 25. oktobra 2019.potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU.

  Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan.

  Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

  Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

  Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi, a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona američkih dolara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE