Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija dobila BRZI VOZ: Od 1. marta do Novog Sada za POLA SATA (FOTO/VIDEO)

  Voz za brzine do 200 kilometara na sat na modernizovanoj pruzi Beograd-Novi Sad, naručen od švajcarske kompanije Štadler, predat je na korišćenje srpskoj železnici.

  Primopredaji voza na železničkoj stanici Novi Beograd prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici kompanije Štadler i ambasade Švajcarske u Beogradu, kao i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

  Posle predstavljanja karakteristika brzog voza organizovana je probna vožnja do železničke stanice Beograd – Centar.

  Preostala kupljena dva Štadlerova voza za pruge velikih brzina trebalo bi da Srbiji budu isporučena do kraja godine.

  Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu. Jedini ponuđač na tenderu bio je švajcarski „Štadler“ sa cenom od 62,2 miliona evra.

  Vozovi imaju po 316 sedišta za prvi i drugi razred, internet, poseban prostor za invalide i prilagodjeni su osobama sa smanjenom pokretljivošću

  Na novoj pruzi Beograd-Novi Sad, dugoj 75 kilometar, vozovi bi trebalo da počnu da saobraćaju od februara iduće godine, dva puta dnevno. Vožnja će trajati pola sata, dok će karta koštati oko 1.000 dinara.

  Ta deonica je deo brze pruge od Beograda do Budimpešte čija je izgradnja počela krajem 2017. godine, a deo je kineske inicijative „Pojas i put“ i strateškog cilja te države za povezivanjem grčke luke Pirej sa centralnom Evropom, odnosno Madjarskom kao jednom od država EU.

  Izvor: Beta

  Foto: MGSI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE