Srbija do besvesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srbija do besvesti

  Za neke idiličan prizor, a za neke muka zbog koje im se ne izlazi iz kuće. Posle dugog miholjskog leta, ovog vikenda pao je i prvi sneg – zabelelo se (u tragovima) i u Beogradu.

  Sada svi željno iščekuju da vide i procene spremnost i stepen iznenađenosti naših putara. Sudeći prema beogradskim zvaničnicima, sve je spremno, a sudeći prema gužvi na stanicama i u autobusima, koja je vladala i po redovnin vremenskim uslovima, pred nama je uzbudljiv i nepredvidiv zimski red vožnje.

  Mediji pišu o nedostatku vozača u beogradskom GSP-u, fali ih oko 200. Zvaničnici objašnjavaju da su konkursi za prijem novih vozača u toku i da će sve biti u redu. Istovremeno, cvetaju i srpske agencije koje salju vozače u inostranstvo, pre svega Nemačku.  Samo u Beogradu postoji 15 agencija koje se bave pripremom ove vrste radnika za odlazak na rad u inostranstvo, a samo jedna od njih ima već spremnih 300 dosijea.

  Ipak, čekanje na prevoz ima i svojih dobrih strana – ljudi ćaskaju, upoznaju se. Da je sve po redu vožnje i bez čekanja teško da biste, kao što beše slučaj ovog vikenda, na stanici mogli da čujete razgovor gospođa koje razmenjuju uspomene na svoje muževe: “Ovaj moj se švaler’o do besvesti, pio do besvesti… i umro do besvesti”.

  Ne samo vozači, nego i srpski studenti do besvesti žele da odu u inostranstvo. Tako smo protekog vikenda imali prilike da vidimo rezultate istraživanja koji pokazuju da bi svaki treći student iz Srbije hteo da ode u inostranstvo. Najviše je onih koji studiraju tehničke nauke i medicinu.

  Možda će baš neko od tih studenata lečiti srpsku decu u inostranstvu, pošto će, prema najavama ministra zdravlja Zlatibora Lončara, budžet državnog fonda koji to obezbeđuje biti uvećan za 80 odsto, odnosno za 206 miliona dinara. Ministar se pohvalio i time da je otvoren kol-centar putem koga se roditelji mogu informisati o njegovom funkcionisanju na telefon 0700 333 443.

  Ovog vikenda mediji su do besvesti brujali i o spisku lekova koji se koriste za kontrolu krvnog pritiska, a koji potencijalno, usled dužeg korišćenja, mogu da izazovu rak kože. Čini se da je upozorenje koje je uputila Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, a koje  je stiglo iz evropskih zdravstvenih centara, izazvalo paniku. Sudeći po izveštavanju medija, pacijenti su se masovno obraćali medicinskim ustanovama sa pitanjima u vezi sa ovim slučajem, a bilo je i lekarskih intervencija koje su usledile nakon što su pojedini pacijenti prestali da uzimaju lekove koji im regulišu krvni pritisak. Uzaludna su objašnjenja lekara da postoji samo potencijalna mogućnost od dobijanja raka kože i to jedino ako se lekovi koriste više godina i u većim količinama. U punom sjaju “zablistala” je ona stara srpska poslovica: “bolje od pritiska, nego od raka…”

  A vi, polako i bez pritiska u novu radnu nedelju… do besvesti.

  Srećan ponedeljak, svima koji slave!

  Izvor: BIZLife

  Foto: BizLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE