Sputnjik: Kineski spas za RTB Bor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sputnjik: Kineski spas za RTB Bor

  Predstavnici kineske kompanije Zijin uskoro će ponovo posetiti RTB Bor, pa je, posle najnovije potvrde da će tender za strateškog partnera biti raspisan u junu, sve izvesnije da će Kinezi doneti spas ne samo kombinatu, već i žiteljima Bora i istočne Srbije.

  U posetu Rudarsko-topioničarskom basenu Bor uskoro će opet doći predstavnici kineske kompanije Zijin, saznaje Sputnjik. Oni su u martu bili u Srbiji i iskazali zainteresovanost za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB.

  Pošto je premijerka Ana Brnabić ovih dana potvrdila da će tender za RTB Bor biti raspisan u junu, već te dve činjenice ukazuju na to da bi sa priličnom sigurnošću moglo da se kaže da je sudbina RTB Bor izvesna. Pogotovo posle upravo pristiglog pisma kineskog predsednika Si Đinpinga kojim je odgovorio na ono koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Najnovija poruka Sija da je partnerstvo dve zemlje sve čvršće i da će, između ostalog, jačati i ekonomsku saradnju, posle prihvatanja Vučićevog poziva da poseti Srbiju, već je u ovdašnjim kuloarima protumačeno da se Sijevom novom dolasku možemo nadati kada poznata kineska državna firma bude preuzela RTB Bor. Kao u slučaju Železare Smederevo.

  Kako je to svojevremeno za Sputnjik ocenio spoljnopolitički komentator i poznavalac prilika u Kini Borislav Korkodelović, kad god predsednik Si ide u inostranstvo, njegova poseta se obično završava potpisivanjem desetina bilateralnih sporazuma koji su često vredni milijarde evra.

  A predstavnici Zijin Mining Grupe su upravo u razgovoru sa Vučićem, 12. marta ove godine u Beogradu, ukazali da imaju ozbiljne razvojne planove za RTB Bor, izrazivši nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu sa najvišim svetskim standardima.

  Reč je o kompaniji koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga po veličini u proizvodnji rude bakra i treća po proizvodnji cinka. Korkodelović napominje da je poslednjih godina poznata kao jedna od najaktivnijih u preuzimanju firmi iz Latinske Amerike, Afrike, Azijsko-pacifičkog regiona i Australije.

  Smatra se da je u tom preuzimanju najuspešnija, poznata je po profesionalizmu i dobrom instinktu za kupovine. Ne kupuje kompanije ako nije sigurna da će imati dvadeset odsto profita, a takođe računa da primenom visokih tehnologija koje poseduje može da iz relativno osiromašenih ruda izvlači što je moguće veći procenat zlata, bakra i cinka. To sve govori da bi od takvog jednog poduhvata mogla da profitira i jedna i druga strana, smatra Korkodelović.

  Uprkos tome što je pre dve godine država otpisala 900 miliona od ukupno 1,2 milijarde evra duga, RTB Bor sa 5.000 zaposlenih je ostala jedan od najvećih problema srpske ekonomije. A o kolikom problemu je reč najbolje govori podatak da u borskoj opštini 85 odsto ljudi direktno i indirektno zavisi od rada RTB Bor, ali i još 20.000 porodica širom Srbije, ocenila je za Sputnjik rukovodilac Službe za odnose sa javnošću RTB Gorica Tončev Vasilić.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   ZAR OPET “LETI” SPASKOVSKI? Darko Glišić, predsednik IO SNS, najavio je smenu viđenijih članova. Po ne znam koji puta na spisku je i Spaskovski, vedeta Bora i čelnik, maltene najprofitabilnija firma RTB Bor u regionu i šire. On je verifikovao transformaciju RTB u jedinstveno preduzeće, koje tako funkcioniše od 2008. godine, postigao basnoslovne proizvodnje bakra i profita i muljao toliko i zlatom. Gospodine Glišiću, Spaskovskog menja ΛV već pet godina, čak ga proglasio da borani “više vole pseto lutalica od svog poltrona”. Kada se najavi njegova smena, on svojom nadljudske sposobnosti, do danas, anulirao u korenu, a kako? Dobročudnosti, nadridonacijama moćnicima i tako se održao do danas, a tako će biti, verujem, i na dalje. Dok u RTB Bor ima šta da se odnese car bakra ostaje car bakra i zlata. Grehota je menjati takvog svemoćnika i još u osmoj deceniji života, pun snage, moći, želje, preletanje i poltronstvo, kao naj veća njegova moć, a tek ljubav prema zlatu, bakru i parama. Glišiću, ne gubite vreme i poziciju! Ono što su kinezi veoma zainteresovane za RTB Bor više je zamajavanje javnosti sa strane čelnika RTB Bor i vladino muljanje. Dok ima zlata, bakra i para biće svakojako muljanje, a nikako prodaja.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE