Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sporni Boing 737 Maks se vraća u oblake

  Sjedinjene Američke Države odobrile su Boingu 737 Maks da ponovo leti, gotovo dve godine od kada su te letelice prizemljene posle dve nesreće u razmaku od pet meseci, u kojima je poginulo 346 ljudi.

  Američka Savezna agencija za avijaciju (FAA), vazduhoplovno regulatorno telo u SAD, navela je u svom saopštenju da je odobrenje dato posle „sveobuhvatnog i metodičnog“ procesa ispitivanja od 20 meseci.

  Više modifikacija treba da se sprovede la letelicama pre nego što budu mogle ponovo da počnu da lete.

  FAA je navela da još treba da odobri potrebnu obuku za pilote pre nego što ponovo počnu da lete avionima Boing 737 Maks nad američkim nebom.

  Kompanije takođe treba da sprovedu radove održavanja na avionima prikovanim na aerodromima više od 20 meseci. Što se tiče aviona koji su uskladišteni kod Boinga, njih treba da ispita inspektor FAA pre nego što budu poslati klijentima.

  Avioni Boing 737 Maks prizemljeni su širom sveta u martu 2019. godine posle udesa aviona Etiopijan erlajnsa. Taj udes desio se manje od pet peseci od udesa drugog aviona Maks indonežanske aviokomnpanije Lajon er (Lion Air). Ukupno 346 putnika i članova posade na oba aviona je poginulo.

  Šef FAA Stiven Dikson je potpisao naređenje kojim se poništava odluka o prizemljenju letelice. Američke aviokompanije će moći da lete avionima Maks kada Boing ažurira softver i kompjutere na svakom avionu i piloti prođu obuku na simulatorima letenja.

  Aviokompanija Ameriken erlajns je već predvidela let krajem decembra.

  Avion 737 Maks neće odmah da se vrati da leti u svetu, pošto su vlasti za civilnu avijaciju drugih zemalja odlučile da izdaju svoje odvojene potvrde za letenje.

  Boing 737 Maks se vraća u sektor pogođen punom snagom pandemijom koronavirusa.

  Sa aviokompanijama koje imaju finansijske teškoće i saobraćajem u zastoju, Boing je izbugio ukupno 393 narudžbina za letelice u prvih deset meseci ove godine. Boing će ipak nastaviti sa isporukama, što će mu omogućiti da bude plaćen i da napuni svoje kase.

  Proizvođač sa sedištem u Sijetlu trenutno u skladištu ima 450 letelica.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE