Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SPORAZUM SA FIJATOM: Nije moglo bolje ili nije moglo gore?

  Predsednik Samostalnog sindikata kragujevačkog Fijata Zoran Marković tvrdi da je sporazum sa rukovodstvom kompanije bio jedino izlazno rešenje, dok iz Sindikata Nezavisnost tvrde da su „radnici prevareni i poniženi.

  Marković je za agenciju Beta rekao da će u avgustu bruto osnovica zarade biti povećana 3,15 odsto, ali će ukupno povećanje radnici osetiti na januarskoj zaradi koja se isplaćuje u februaru 2018. godine, kada će bruto osnovica za prvi razred biti 42.250 dinara, umesto sadašnjih 38.500.

  Na pitanje zbog čega je onda u saopštenju Vlade bio naveden drugi, niži procenat, on nije mogao da odgovori, ali je rekao da tvrdi da će povećanje biti 9,54 odsto „jer zna šta je potpisao“.

  Marković je najavio da je dogovorena i isplata polovine novogodišnjeg bonusa 28.avgusta, što je polovina osnovice zarade koja sada iznosi 38.500 dinara.

  Prema rečima Markovića, dobijene su i garancije da će se osnovica zarade obavezno povećavati odnosno usklađivati sa projekcijom maksimalne godišnje inflacije u februaru.

  Komentarišući pristajanje sindikata na uzdržavanje radnika FCA od štrajka tri godine, Marković je rekao da ako poslodavac obezbedi dobre uslove za rad i zaradu neće ni biti štrajka.

  Podsetio je da je to pravo regulisano i Ustavom i Zakonom o štrajku, a Kolektivni ugovor je „slabije snage“ i ocenio da to uzdržavanje od štrajka možda i neće ući u novi Kolektivni ugovor sa poslodavcem.

  Marković je rekao da je potpisivanje Sporazuma sa poslovodstvom FCA bilo jedino izlazno rešenje i da u ovom trenutku nije bilo alternative.

  „Ima onih koji smatraju da je štrajk trebalo da se nastavi, ali postavljam pitanje gde je onda kraj“, rekao je Marković.

  Kao najveći značaj potpisanog sporazuma Marković je naveo garancije FCA i Vlade da komapanija neće otići iz Kragujevca najmanje tri godine i da neće biti otpuštanja radnika.

  Istakao je i značaj dogovorenog formiranja komisije koja će da se bavi preopterećenošću radnika odnosno radnim mestima gde su „poremećeni standardi“.

  Sa poslodavcem je postignut i dogovor da se troškovi prevoza radnika FCA van standardnog radnog vremena nadoknađuju u dupliranom iznosu autobuske karte u javnom gradskom prevozu.

  Sindikat Nezavisnost: Fijatovi robovi

  U sindikatu Nezavisnost FCA Srbija ocenjuju da je potpisivanje sporazuma „bruka i sramota“ i da su radnici u Kragujevcu prevareni i apsolutno nezadovoljni.

  „Radnici su ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim“, rekao je predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić.

  „Danas je potpisan Sporazum po kome će u avgustu povećanje plate da bude samo 2,2 odsto. To je čak manje od onoga što je Fijat nudio radnicima pre štrajka, a to je povećanje od tri odsto“, rekao Stanić.

  Prema njegovim rečima, radnici su sada dobili takve uslove da će biti Fijatovi robovi.

  Stanić smatra da je „usput i na brzinu“ pitpisan i novi Kolektivni ugovor, mimo znanja radnika, a prema njegovom saznanju, o tome je Samostalni sindikat vodio tajne razgovore sa Fijatom u maju i junu.
  [preporucene_vesti ids=“271350″]

  Izvor: Beta, Agencije

  Foto: YouTube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE