Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Google, softver (Pixabay)

  Spor sa čak 40 saveznih država: Gugl „vansudski“ plaća 391 milion USD

  Kompanija Gugl pristala je da plati 391,5 milion dolara kako se ne bi pokrenuo sudski postupak koji je protiv nje pokrenulo 40 američkih saveznih država.

  Državni tužioci su optužili Gugl da obmanjuje svoje korisnike u vezi sa prikupljanjem podataka o njihovim lokacijama, čak i kada oni prilikom podešavanja naloga isključe opciju za praćenje lokacije, prenosi BBC.

  Kompaniji je naloženo da u budućnosti bude transparentna u vezi sa praćenjem lokacije i da razvije veb stranicu na kojoj će korisnici moći tačno da vide koji podaci se prikupljaju.

  Ovo je najveća vansudska nagodba u sporu sa više saveznih država zbog ugrožavanja privatnosti u američkoj istoriji.

  Prošlog meseca Gugl je zbog sličnih tužbi zbog sakupljanju podataka o lokaciji korisnika državi Arizona platio 85 miliona dolara, a tek ga čega suđenje po tužbama Teksasa, Indijane, Vašingtona i Distrikta Kolumbija.

  Lokacije korisnika pomažu oglašivačima prilikom targetiranja proizvoda, pa Gugl od reklama ostvaruje godišnji prihod od 200 milijardi dolara.

  Google (Unplash)

  Google (Unplash)

  Javni tužilac Oregona Elen Rozenblum, koja je vodila slučaj u ime 40 država, rekla je da Gugl već četiri godine daje prioritet profitu u odnosu na privatnost, dodavši da to jeste lukavo, ali neprihvatljivo.

  „Potrošači veruju da su na Guglu isključili tragač lokacije, ali kompanija uprkos tome tajno nastavlja da registruje svako njihovo pomeranje i te podatke koriste oglašivači“, kazala je Rozenblum.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE