Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kredita

  ASNS: Više od polovine građana u faktičkom siromaštvu

  Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) upozorila je da siromaštvo predstavlja najveći problem u Srbiji.

  „Velike političke i estradne teme stavljaju se u fokus javnosti dok više od polovine građana živi u faktičkom siromaštvu“, navodi se u saopštenju tog sindikata.

  Istaknuto je da prosečna porodica u kojoj dvoje članova radi jedva da može sebi da obezbedi statističku potrošačku korpu, a oko 700.000 radnika koji primaju minimalnu zaradu ili ostvaruju povremena primanja mogu da kupe samo oko polovine minimalne potrošačke korpe.

  „Realna inflacija sa rastom od oko 20 odsto i mesečnim ubrzanjem od skoro dva odsto, bez dodatnog izvesnog povećanja cene struje, dobija karakter spirale i u najvećem delu obezvređuje i statistički rast zarada“, ukazao je ANSN.

  Guvernerka oprezna: Ne mogu da tvrdim da je dostignut pik inflacije

  Ocenjeno je da stvarni pad kupovne moći u ovoj godini iznosi više od 15 odsto, a radnika koji primaju medijalnu zaradu oko 20 odsto.

  „Porodice koje žive od minimalne zarade duboko su ušle u zonu siromaštva. Posebno su pogođeni penzioneri i mladi na školovanju koji su, osim malog broja koji imaju sreću da se smeste u studentske domove i hrane u studentskim menzama, praktično na ulici jer ne mogu da plaćaju enormno porasle kirije i troškove hrane“, navodi sindikat.

  Zatraženo je od Vlade Srbije da „neodložno, odmah, donese ciljane mere za pomoć svim porodicama koje žive od minimalne zarade, da se umesto korporacijama i tajkunima, cena struje i energenata subvencioniše sirotinji, kao i da se cene osnovnih potreba drže pod stalnom državnom kontrolom“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE