Spoljnopolitički odbor EP: Rešiti slučaj "Savamala"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Spoljnopolitički odbor EP: Rešiti slučaj “Savamala”

  Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je predlog rezolucije o Srbiji u kojoj se ponovo ističe da su jačanje vladavine prava i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom ključ za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i pozivaju vlasti u Beogradu da brzo nađu rešenje za slučaj Savamala.

  Poslanici ovog odbora EP su sa 55 glasova “za” i dva “protiv” usvojili predlog rezolucije o kojoj će se naknadno izjasniti parlament EU na plenarnom zasedanju.

  U dokumentu se ocenjuje da je Srbija načinila važan napredak na putu ka članstvu u EU, o čemu svedoči i otvaranje poglavlja u pregovorima, ali se podvlači nužnost daljih reformi naročito u vladavini zakona i podstiče Srbija da gradi dobre odnose u regionu gde ponovo izbijaju nacionalističke napetosti.

  Takođe se ističe da je “Srbija preduzela važne korake za normalizaciju odnosa s Kosovom”, da napreduje u stvaranju delotvorne tržišne privrede i da je u zemlji “poboljšana ukupna ekonomska situacija”.

  U amandmanima je najviše insistirano na vladavini zakona, poštovanju prava manjina i “ranjivih grupa”, kao i slobodi medija.

  U dokumentu se izražava “zabrinutost zbog pomanjkanja napretka u borbi protiv korupcije”, odaje se priznanje vlastima Srbije za suzbijanje organizovanog kriminala i traži da se “za sporne događaje u beogradskoj četvrti Savamala brzo nađe rešenje”.

  U nekoliko amandmana je “izražena zabrinutost zbog toga što vlasti nisu privele pravdi organizatore nezakonitog rušenja imovine” u Savamali.

  Izvor: N1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE