Vlada seli SKC iz centra grada?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlada seli SKC iz centra grada?

  Studentski kulturni centar, osnovan 1968. godine, možda će se preseliti iz centra grada na Novi Beograd, piše “Politika”.

  Pre nekoliko dana ministar prosvete Mladen Šarčević pokrenuo je inicijativu spajanja SKC-a i Doma kulture “Studentski grad”, koja je uzburkala javnost. Odluci ministarstva nije prethodila javna rasprava, a iz Šarčevićevog kabineta je tom listu rečeno da je odluka motivisana “rezultatima rada i kvalitetom programskih aktivnosti, ali i činjenicom da obe ustanove imaju isti delokrug rada”.

  Ministarstvo je odlučilo da spoji ove dve ustanove jer “i u ostalim univerzitetskim gradovima postoje samo studentski kulturni centri, jedino je Beograd izuzetak”. Zaposlenima je poručeno da nemaju razloga za brigu povodom odluke o spajanju, jer neće biti otpuštanja.

  Vlasti su u međuvremenu poništile i konkurs za direktora DKSG, uz obrazloženje da je to deo plana racionalizacije i reorganizacije ustanove koje će ministarstvo uskoro sprovesti u delo, i da nije celishodno vršiti izbor direktora za ustanovu koja će uskoro biti ugašena.

  List navodi da je jedna od mogućih verzija razvoja događaja selidba SKC-a u taj prostor, a zgrada u centru grada bila bi data u zakup.

  Zaposleni u DKSG pokrenuli su online peticiju protiv gašenja, koja za sada ima više od 4.000 potpisa, sa ciljem vraćanja ove ustanove Univerzitetu u Beogradu u čijoj je nadležnosti bila do 1993. godine, kada je ingerencije osnivača preuzela vlada, odnosno Ministarstvo prosvete.

  “Oni to zovu “pripajanje”, ali to je praktično gašenje, jer kad vi izgubite račun, pečat i direktora – vi više praktično nemate ustanovu”, kaže za N1 muzički urednik DK Studenstski grad Milan Đurđević.

  Važnije od pečata, 5.000 studenata iz doma gubi mogućnost da besplatno ide na koncerte, predstave, tribine i predavanja.

  “Ovaj program je jedan od poslednjih bedema u gradu, onom što dolazi i što je dominantno na televiziji i radiju, a to je, slobodno mogu da kažem šund”, navodi Đurđević.

  SKC je osnovan 1968. od strane Beogradskog univerziteta i Univerzitetskog odbora Saveza studenata Beograda. Dom kulture “Studentski grad” osnovan je 1971, a otvoren 1974. godine svečanom predajom ključeva novoizgrađenog zdanja rektoru Beogradskog univerziteta Jovanu Gligorijeviću, i tridesetodnevnim festivalom “Beograd studentima”. Obe ustanove već četiri decenije imaju bogat i raznovrstan program iz svih oblasti umetnosti.

  Izvor: Politika, N1, Mondo

  Foto: N1 screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE