Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dragan Šolak

  Šolak o Vučiću i medijima: 60 odsto populacije živi Matriks

  Osnivač United Grupe Dragan Šolak izjavio je za televizijsku mrežu MSNBC da je „situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji vrlo ozbiljna“.

  „Mislim da najbliže što možemo objasniti ovo je da pomenemo Matriks, svi smo gledali film. Mislim da 60 odsto populacije nažalost živi Matriks, gde svaka informacija koja im dolazi je vrlo kontrolisana, dolazi iz jednog izvora, žive u svetu gde podaci koje dobiju i osećaj koji im ostane nakon što ih edukuje televizija ili radio ili digitalni mediji, ili novine je potpuno lažan. Vrlo je teško u toj situaciji se probiti sa glasom o tome šta se zaista dešava“, kazao je Šolak.

  Kako je rekao, „situacija sa slobodom govora i slobodom medija u Srbiji je vrlo ozbiljna i nažalost postaje gora svakim danom“.

  „Imamo režim koji vodi predsednik Aleksandar Vučić, koji je bio ministar propagande u vreme Slobodana Miloševića i očigledno učio poslednjih 20 godina da bude spreman za ove nove suptilne radnje protiv slobode štampe. Imamo oko 2.000 medija u Srbiji, od kojih možda 12 mogu da se nazovu nezavisnim“, rekao je on.

  Kako je dodao, „najveći reach ima kablovski kanal kome pristup ima 40 odsto populacije“.

  MSNBC navodi rezultate tromesečnog istraživanja srpskih televizija, čiji su izvor BIRODI i NYT, koji pokazuju da je predsednik Vučić bio zastupljen više od 44 sata 87 odsto pozitivno, dok je vodeća opoziciona partija bila zastupljena tri sata i 83 odsto negativno.

  Očigledno je, dodao je, da imamo vladu i parlament koji je praktično jednopartijski.

  „U Evropi samo Belorusija ima takav parlament. Strašno je šta može da se desi kada imamo zemlje i režime koji potpuno kontrolišu misli svog naroda. Ako ne dobijemo pomoć međunarodne zajednice, ako nema podsticaja da je otvori medijsko okruženje i da se dozvoli profesionalnim novinarima da rade svoj posao, mislim da nas očekuju lažni izbori“, rekao je Šolak.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE