Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Snovi koji predviđaju

  Piše: Mirjana Pašćan

  Godišnje sanjate oko hiljadu snova. To je naučno dokazano. Da vam ne trebaju, ne bi ih ni bilo. Tačnije, da su čoveku snovi suvišni u životu, sigurno bi se evolutivno izbrisali kao i mnogi organi i njihove funkcije, ali nisu. Naprotiv. Veoma su prisutni, umeju da uznemire, pokvare cele dane pa i nedelje, umeju da umire, začude, zapitaju onoga ko sanja i neke pamtite ceo život. Kako god i šta god o snovima mislili, o tome čemu služe i otkud oni uopšte u ljudskim životima, uzmite u razmatranje i ovakvu mogućnost – san je vaš najbolji prijatelj, „kraljevski“, onaj koji o vama sve zna, onaj koji vam na kraju želi samo dobro, koji je najmudriji od svih mudraca, koji vas bezuslovno usmerava, upućuje, koriguje, inspiriše, daje rešenje problema sa kojima vaša svest ne zna da izađe na kraj. Ukratko, savršen prijatelj i životni saputnik koji je uvek tu i nikada od vas ne odustaje. I, ne laže. Nikada.

  Nešto kao vidovnjak

  I, pošto je toliko mudar i toliko toga zna i može, san poseduje i čudesnu moć da predvidi događaje, situacije, konflikte ili dobre ishode. Ova anticipacija u snovima nije nikakav poseban dar namenjen odabranim pojedincima, već je ‘moć’ koju svako ima. Kada sanjate takve snove, naravno da imaju svoju funkciju i nose vam poruku – možda korektivnu, možda upozoravajuću, možda nude rešenje ili ukazuju na jedino ispravan put u životu. Teško je da bez stručne pomoći, adekvatne analize i saradnje sa profesionalcem prepoznate takve snove, razumete ih, a nekad je još teže da prihvatite poruku koju nose. Neretko se dešava da pošto sanjate situacije ili slike te iste prepoznate u realnosti nakon nekog vremena i tada je razumljiva reakcija „čuđenja“ uz prateći komentar: “Pa, ja samo ovo sanjao!“. Jeste, sanjali ste, ali zašto je vaš san predvideo baš taj deo realnosti i zašto baš tada i zašto niste dobili jasno upozorenje da će se odsanjani događaj desiti u budućnosti i zašto ovo i ono i još hiljadu zašto koji traže odgovor.

  Na razočaranje mnogih, ovde nema univerzalnog odgovora. Svaki čovek ima svoj svet snova, svoje asocijacije. Postoje simboli u snovima i jezik snova nije lak za razumevanje. Na kraju, ne može svako da podnese istinu. To je u svojoj pola veka dugoj praksi analize snova potvrđivao i Ivan Nastović, psihoterapeut, specijalista za kliničku i dubinsku psihologiju i tumačenje snova. Bavio se grupnom analizom snova, ali i individualnom i pri tome je primenjivao psihoterapiju integrativnog tipa koja uključuje Jungovu analitičku psihologiju, Frojdovu psihoanalizu i Sondijevu šikzal analizu koje čine celinu i pružaju uvid u individualno, kolektivno i familijano nesvesno.

  san, snovi, spavanje_pixabay

  Treba biti hrabar

  Dr Nastović je preminuo pre nekoliko godina, ali je iza sebe ostavio mnogo pisanih strana i iz prakse. Mnogo je pacijenata koji su uz njegovu pomoć sarađivali sa svojim snovima i koristili ih da sebe bolje upoznaju, žive svoje sposobnosti i „mudriji“ život. Njegov blaga vredan savet „Slušaj svoje nesvesno jer ono sve zna“ ili, u prevodu, ‘Slušaj šta ti pričaju snovi jer oni sve znaju‘ imali su privilegiju da čuju oni koji su sa Nastovićem radili na sebi i to je onaj rad koji je najteži i koji tera na boljitak i usavršavanje, nekad suze, ali i ponos. Bilo je i onih koji nisu bili spremni na poruke i upozorenja nesvesnog, na istinu, pa su i odustajali od rada na tumačenju snova što potvrđuje da je ovakav rad veoma težak i bolan. „Treba hrabrosti da bi čovek radio na sebi putem snova“, pisao je K.G. Jung.

  San velikog fudbalera

  Jedan od snova koje je dr Nastović posebno isticao i kao predviđajući i kojeg je uvrstio u svoje knjige je san fudbalera Savića.

  Legenda našeg fudbala, ispričao mi je fascinantan san. U poseti je kod švedskog kralja Gustava. On i svi njegovi preci. On ih ne prepoznaje. Fudbaler mu donosi poklon. Kralj je sa njim na ti. Posle večere, kralj mu je rekao: ‘Evo poklon za tebe, ali nemoj da ga otvaraš ovde nego tek kad izađeš iz dvora’. I, kad je otvorio poklon, video je dva ogromna draga kamena. Probudio se, preplavljen utiskom iz sna. Ovaj san možemo da tumačimo na sva tri nivoa. Prvo, individualno nesvesno. Fudbaler je tada bio pred vrlo važnom utakmicom. Pobedili su sa dva nula i on je najviše pomogao u realizaciji oba gola. Zatim, familijarno. U snu su i njegovi preci, latentni recesivni geni koje reprezentuju, ali on iskače iz modela svojih predaka, on jedini zna da se ponaša s tim kraljem u sebi. I najzad, kolektivno, arhetipski nivo, dvorac, pa kralj i dva draga kamena. Tako da taj san dobija svoj smisao tek u svetlu sva tri vida nesvesnog”, napisao je dr Ivan Nastović.

  sanjarenje-pix

  Karcinom i džip

  Ovo je još jedan predviđajući san iz prakse dr Nastovića kao i njegovo tumačenje.

  Članica grupe za analizu snova, po zanimanju lekar, godinu dana pre nego što joj je dijagnostikovan karcinom, sanjala je sledeći san:
  Vozim vojnički džip. Iza mene sedi policajac, a do njega moja koleginica koja je operisana od karcinoma dojke i još se nalazi na bolovanju. Policajac uzima bateriju i gleda u moj anus, jer u takvoj pozi vozim, mada je ona nezgodna za vožnju. Kažem mu: ’Nemoj to da radiš’, a on mi odgovara: ’E, baš ću ti napraviti to’, i kleštima mi otkida meso s kuka, uz reči: ’Ovo ću uzeti za biopsiju’. Od bola se budim.

  Uprkos činjenici da je, sa jedne strane, san veoma jasno i blagovremeno ukazao na latentno prisustvo karcinoma i, sa druge strane, da je dr Nastović snevačici, na osnovu analize ovog sna, savetovao da što pre ode na pregled, ona je, mada lekar ili, tačnije, upravo zato što je lekar, odbila da posluša poruku i pouku mudrijeg dela sebe, odnosno svog sna, kao i savet koji je dobila.

  Shodno poznatoj činjenici da nesvesno, odnosno naši snovi, nikada ne lažu, za razliku od svesnog dela ličnosti, posle godinu dana je dijagnostikovan karcinom, i to upravo u onoj zoni na koju je nepogrešivo ukazao san, koji je imao funkciju eksperta, odnosno kompetentnog i prominentnog dijagnostičara, koji postavlja ranu, dakle blagovremenu dijagnozu, ali za koju, nažalost, svestan deo snevačicine ličnosti nije hteo da zna”.

  “…Potrebno je istaći da se anticipacije kroz snove ne odnose samo na tragične događaje, već i na sva moguća predviđanja: od nečega što može biti najbolnije, pa sve do nečega što je za ličnost najznačajnije…”, napisao je dr Nastović u knjizi Psihologija snova i njihovo tumačenje (šesto dopunjeno izdanje objavljeno je 2012.). Za svakoga ko je neumoran u potrazi za svojom suštinom i sveta oko sebe, ovo je obavezna literatura autora, psihoterapeuta i lekara čije ime mnogi izgovaraju sa velikim poštovanjem i zahvalnošću.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE